Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietslegioen verlengt Via Belgica met drie jaar

Geplaatst opdonderdag 18 juni 2020 - 15:23

Donderdag werd door verschillende gemeenten in Nederland en België en de provincie Limburg een nieuw, driejarig Via Belgica convenant afgesloten.

Omdat de wethouders en de provinciebestuurders vanwege de coronacrisis niet bij elkaar kunnen komen trok een eenmalig fietslegioen over de Via Belgica, om bij de bestuurders langs de oude Romeinse weg de handtekeningen voor het convenant op te halen.

Romeins verleden
Wethouder Jordy Clemens van Heerlen is een van de notabelen die een krabbel op het document moeten zetten. "Met de handtekening verplichten wij ons om de komende jaren hard te werken omdat Romeins verleden ook in al die gemeentes te laten zien en mensen te helpen dat daadwerkelijk te laten beleven".

Convenant
Het eerste Via Belgica-convenant werd 15 jaar geleden afgesloten. "In die tijd is op diverse fronten gewerkt aan het zicht- en beleefbaar maken van de Via Belgica, de 400 kilometer lange oude Romeinse heirbaan die dwars door Zuid-Limburg liep en de Franse kust verbond met het Duitse Rijnland", zo zegt gedeputeerde Ruud Burlet. "In het nieuwe convenant wordt de intentie uitgesproken tenminste tot en met 2023 te blijven samenwerken. We willen Via Belgica verder zichtbaar en beleefbaar maken. Net als eeuwen geleden moet de Via Belgica weer ontsluiten, samenbrengen en verbinden."

Nieuwe deelnemende gemeentes aan het convenant zijn onder andere Kerkrade en Simpelveld.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen