Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietsen vliegen de winkel uit, met name e-bikes populair

Geplaatst opzaterdag 30 mei 2020 - 7:04

Fietsen vliegen als warme broodjes over de toonbank nu mensen het vertier meer in de eigen omgeving zoeken. Met name de vraag naar wat duurdere e-bikes lijkt groter. Dat bevestigen fietszaken en brancheorganisatie Bovag.

"Mensen ruilen hun vakantiegeld in voor fietsplezier", zegt Roger Wijnen van Sportief Fietsen in Geleen. "Normaal verkopen wij de showroommodellen pas aan het einde van het seizoen, in september. Maar de fietsen zijn op. Ze zijn al verkocht. Ik weet niet wat ik meemaak."

Video: L1

Maanden levertijd
Bij brancheorganisatie Bovag herkennen ze het beeld. "Wij horen dat ook", zegt Tom Huyskens van Bovag. "Op sommige modellen zitten al flinke levertijden. Soms moet je al tot augustus of zelfs januari volgend jaar wachten op je nieuwe fiets."

Vakantiegeld
De redenen om nu een fiets te kopen zijn verschillend. "Mensen kopen een fiets om het OV te vermijden en hebben vakantiegeld gekregen maar kunnen niet op vakantie", zegt fietswinkeleigenaar Roger Wijnen. "En mensen zitten meer thuis of kunnen niet sporten. Met een nieuwe fiets willen ze dan wat aan lichaamsbeweging doen", vult Huyskens van de Bovag aan.

E-bike haalt gemiddelde omhoog
In Nederland worden zo'n één miljoen fietsen per jaar verkocht. Dat is al jaren ongeveer gelijk, maar de fietsen die gekocht worden, worden wel steeds duurder. "Heeft natuurlijk alles met de e-bike te maken", zegt Huyskens van de Bovag. "In 2019 was de e-bike goed voor 42 procent van de totale omzet, we gaan nu naar de 75 procent. We geven inmiddels gemiddeld structureel meer dan 1000 euro uit voor een fiets. Dat hoge gemiddelde komt door de groei van het aantal e-bikes waar we zo'n 2000 tot 2500 euro aan uitgeven."

Ook in de winkel van Wijnen is te merken dat met name de e-bikes hard gaan. "Wij wilden eigenlijk pas over twee jaar een e-bike kopen, maar we hebben nu veel tijd. We gaan in Duitsland op vakantie en de nieuwe e-bike gaat mee," zegt Winnie Hendriks die net een nieuwe fiets heeft gekocht.

Toch ook verschillen
Volgens de Bovag profiteert overigens niet iedere fietszaak volop mee. "Als je landelijk kijkt, zie je een wisselend beeld", aldus Huyskens. "Gemiddeld verwacht de branche nog steeds een omzetdaling van 30 tot 40 procent. Vooral in maart en april was het rustig en er zijn nog steeds winkels die niet mee profiteren van de huidige vraag naar fietsen. Dat verschilt van regio tot regio maar ook van stad tot stad en wijk tot wijk, we kunnen dat niet verklaren."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen