Overslaan en naar de inhoud gaan

Festival vanuit kerktoren: carillon en artiest komen samen

Geplaatst opvrijdag 25 juni 2021 - 9:28

Vanuit de kerktoren van de Sint Martinuskerk in Weert worden inwoners een maand lang getrakteerd op muzikaal vermaak. Dit allemaal onder leiding van beiaardier Frank Steijns.

Steijns is geen onbekende in de muziekwereld. Hij is stadsbeiaardier van Maastricht, Heerlen en Weert. Daarnaast speelt hij viool in het Johann Strauss Orkest van André Rieu. Je zou denken dat deze doorgewinterde muzikant niet snel nerveus is voor een optreden, maar de spanning zat er donderdag goed in tijdens de aftrap van het Torenfestival.

Artistieke uitdaging
"Het was ontzettend spannend", vertelt Steijns vrijdag op L1 Radio. Muziekduo HAEVN, bestaande uit singer-songwriter Marijn van der Meer en filmmuziekcomponist Jorrit Kleijnen, was de eerste gast. "Marijn kwam in de toren erachter dat hij hoogtevrees had, maar het ging allemaal heel goed. Ze hadden een piano de toren ingesleept. En Marijn zat naast mij op de bank te zingen", vertelt de beiaardier.

Dat het carillon een stoffig imago heeft kan van tafel worden geveegd. "Artiesten vinden het allemaal juist heel leuk. Ze zien dit als een artistieke uitdaging om het allemaal te laten slagen", stelt Steijns.

Afstand tussen artiest en publiek
Het Torenfestival is een samenwerking tussen Stichting 'Vrienden van de beiaard', RICK, centrummanagement Weert, Bospop, het Munttheater, horecaondernemers en gemeente Weert. Tot en met 24 juli treden verschillende artiesten iedere donderdagavond en zaterdagmiddag op vanuit de Sint Martinuskerk. "Soms zijn de meeste wonderlijke combinaties vanuit de toren te horen", garandeert Steijns. Het festival is overigens volledig coronaproof. Dat heeft ermee te maken dat er minstens zeventig meter afstand is tussen de artiesten en het publiek.

Diverse muzikanten
Welke artiesten nog meer te horen zijn de komende tijd kan de stadsbeiaardier tot zijn spijt niet prijsgeven. "We willen niet oproepen tot samenkomst, maar we hebben een breed en gevarieerd programma." Van bekende Limburgse artiesten tot een muzikant die volgend jaar op Bospop staat, verklapt Steijns. "Nee, Sting is het niet. Maar ik zou het wel fijn vinden als hij een omweg maakt richting de kerktoren", grapt de stadsbeiaardier. "Wel heeft Danny Vera aangegeven dat hij het leuk zou vinden om te komen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen