Overslaan en naar de inhoud gaan

Ferrari's en crimineel geld: nieuw hoofdstuk in witwasboek

Geplaatst opdinsdag 28 september 2021 - 15:40

Godfried B. (48) is aangehouden op verdenking van het witwassen van crimineel geld van zijn broer John (60). Het is een nieuw hoofdstuk in een vuistdik witwasboek. Justitie en gemeente houden de familie B. al jaren in de gaten. Wat zit er achter dit nieuwe onderzoek?

Naast Godfried arresteerde de politie ook zijn 40-jarige vrouw, een 35-jarige vrouw en een 51-jarige man.

Lees ook: Groot witwasonderzoek: dure auto's in beslag genomen

Bekende snackbar
Dinsdag deden de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) en politie invallen in panden in Helden, Kessel en Panningen. Het gaat onder meer om het autobedrijf van Godfried aan de Panningse John F. Kennedylaan en appartementen boven snackbar Restaria in Helden. Die friture was tot 2014 van John B. (60), de broer van Godfried. In 2014 verleende de gemeente hem geen nieuwe drank- en horecavergunning.

Vanuit de gemeente bestond het vermoeden dat criminelen geld wilden witwassen via 't Bergske, zoals de snackbar destijds heette. In oktober 2014 werd de onderneming overgenomen door een bedrijf uit Kessel. "Het onderzoek richt zich ook niet op Restaria", benadrukt de nieuwe eigenaar. "De politie is achter ons pand en in de woningen boven de zaak geweest, maar die zijn niet van ons." De appartementen zijn nog altijd van de familie B. De moeder van John en Godfried woont er.

Ondernemende broers
De broers vroegen in het verleden al eens een vergunning aan voor het bestieren van een Braziliaans restaurant, op een steenworp afstand van friture 't Bergske. De gemeente stak daar een stokje voor. John probeerde in 2015 de roemruchte Heldense discotheek The Apollo te kopen, maar ook die deal klapte vanwege zijn criminele verleden.

Witwasonderzoek Peel en Maas (28 sept 2021)
Foto: L1

Drie miljoen euro
John is een bekend gezicht in Helden. Als twintiger plaatste hij al gokkasten in horecagelegenheden en later kocht en verkocht hij fritures. Nog voor zijn dertigste zou hij een vastgoedportefeuille van ongeveer drie miljoen euro hebben vergaard. John en Godfried kwamen echter ook bij justitie in beeld vanwege drugs- en witwaszaken.

Cash en vastgoed
Nu verdenkt justitie Godfried dus van het witwassen van crimineel geld van zijn broer. Dinsdag werd er beslag gelegd op vastgoed, auto's, horloges en cash geld met een totale waarde van 4,7 miljoen euro. Er is ook een inval gedaan in een woning in Portugal die aan de familie wordt gelinkt. Justitie vermoedt dat John zijn geld verdiende met internationale drugshandel. Hij deed volgens verschillende bronnen zaken met drugsnetwerken in Zuid-Amerika.

Venlose vergismoord
John zit al jaren vast voor de Venlose vergismoord op Tanja Gurskaja (39) in 2012. Hij zou opdracht hebben gegeven om zijn voormalig zakenpartner Wilmo te laten liquideren, maar een Letse huurmoordenaar schoot per ongeluk diens vrouw dood. John is in 2019 tot 24 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Tegen die straf is hij overigens in hoger beroep gegaan.

Marcel Heuvelmans, de advocaat van Godfried, kan op dit moment niets kwijt over de lopende witwaszaak. De vier verdachten in die zaak zitten overigens vast in Utrecht, omdat het om een landelijk politieonderzoek gaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen