Overslaan en naar de inhoud gaan

Fernando Ricksen weer verstaanbaar dankzij computer

Geplaatst opzondag 9 september 2018 - 22:40

Fernando Ricksen kan zich weer verstaanbaar maken dankzij een speciale computer.

De oud-Fortuna- en Glasgow Rangers-vedette begon de techniek ongeveer een maand geleden te gebruiken, meldt The Scottish Sun zondag.

Grappen maken
"Eindelijk kan ik weer praten en mijzelf duidelijk maken", zegt Ricksen in de Schotse zondagskrant. "Ik kan mijn vrouw en dochter vertellen hoe ik me voel, ik kan ze vragen stellen. Ik kan weer grappen maken!"

Ogen
De 41-jarige oud-international gebruikt zijn ogen om het apparaat te bedienen. Een camera ziet de bewegingen van zijn ogen op het scherm, en vertaalt die naar gesproken woorden.

Onverstaanbaar
Sinds de oud-international vijf jaar geleden bekend maakte dat hij lijdt aan zenuwziekte ALS, ging zijn spraakvermogen meer en meer achteruit. In het begin sprak hij vooral erg langzaam, de laatste tijd was hij ook voor intimi amper nog te verstaan.

Biograaf
De computer is gemaakt door het Nederlandse bedrijf RDG Kompagne, dat computers ontwikkelt waarmee gehandicapten kunnen worden geholpen. Zij hebben contact gelegd met Vincent de Vries, de biograaf van Ricksen.

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen