Overslaan en naar de inhoud gaan

Fernando Ricksen weer verstaanbaar dankzij computer

Geplaatst opzondag 9 september 2018 - 22:40

Fernando Ricksen kan zich weer verstaanbaar maken dankzij een speciale computer.

De oud-Fortuna- en Glasgow Rangers-vedette begon de techniek ongeveer een maand geleden te gebruiken, meldt The Scottish Sun zondag.

Grappen maken
"Eindelijk kan ik weer praten en mijzelf duidelijk maken", zegt Ricksen in de Schotse zondagskrant. "Ik kan mijn vrouw en dochter vertellen hoe ik me voel, ik kan ze vragen stellen. Ik kan weer grappen maken!"

Ogen
De 41-jarige oud-international gebruikt zijn ogen om het apparaat te bedienen. Een camera ziet de bewegingen van zijn ogen op het scherm, en vertaalt die naar gesproken woorden.

Onverstaanbaar
Sinds de oud-international vijf jaar geleden bekend maakte dat hij lijdt aan zenuwziekte ALS, ging zijn spraakvermogen meer en meer achteruit. In het begin sprak hij vooral erg langzaam, de laatste tijd was hij ook voor intimi amper nog te verstaan.

Biograaf
De computer is gemaakt door het Nederlandse bedrijf RDG Kompagne, dat computers ontwikkelt waarmee gehandicapten kunnen worden geholpen. Zij hebben contact gelegd met Vincent de Vries, de biograaf van Ricksen.

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen