Overslaan en naar de inhoud gaan

Feministische theatergroep Club Lam speelt Lolita

Geplaatst opzondag 17 oktober 2021 - 11:36

De vrouwelijke theatergroep Club Lam speelt een feministische versie van Lolita. Het stuk is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Russisch-Amerikaanse schrijver Vladimir Nabokov. Anders dan in zijn versie wordt het verhaal verteld vanuit het vrouwelijk hoofdpersonage Lolita.

De Roman van Nabokov werd eerder al twee keer verfilmd en is een nogal omstreden verhaal.

Verhaal
Het gaat over het mannelijk hoofdpersonage Humbert Humert, een literair wetenschapper die valt voor het twaalfjarige dochtertje van zijn hospita. Tussen hen ontwikkelt zich een seksuele relatie. Het boek en ook de films worden verteld door een man, en dat zou anders moeten, vinden de drie theatermakers van Club Lam. "Lolita is een boek geschreven vanuit een mannelijke schrijver. Hij kijkt naar het meisje Lolita en hoe zij zich gedraagt. En wij vertellen wat zij voelt, wat zij ervaart en wat zij ervan vond. In het boek is daar geen ruimte voor", vertelt theatermaker en actrice Marloes IJpelaar (26).

Vrouwelijk perspectief
Het is niet de eerste keer dat Club Lam een traditioneel stuk uit de kunst-en cultuurgeschiedenis vertaalt naar een eigentijdse versie. Lolita is inmiddels de vierde productie waarin het verhaal verteld wordt vanuit het vrouwelijk perspectief in plaats van het mannelijk.

"Ik denk dat de geschiedenis is geschreven door mannen, en dat we dat een beetje recht mogen trekken", zegt actrice Ella Kamerbeek. "Er zijn altijd vrouwen geweest en die hebben heel veel invloed gehad. Ik denk dat dat een groot deel van de geschiedenis heeft bepaald en ook hoe vrouwen nu in deze maatschappij staan."

Modern keurslijf
De jonge actrices vertalen hun stukken dan ook op een humoristische manier naar de tegenwoordige tijd. Daarin valt er namelijk nog een hoop te leren volgens theatermaker Marloes IJpelaar uit Sittard. Toen ze studeerde aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht merkte ze dat de vrouwen nog steeds in een keurslijf werden gedrukt. "Ik merkte dat de rollen die we kregen altijd heel erg stereotyperend waren. Het had altijd heel erg te maken met hoe we eruit zagen en wat je als eerste daarop zou drukken. Ik speelde dus vaak een brutaal hoerachtig type, en Ella speelde altijd de moeder of het lollige type. "

Opstand
Daar begon de Sittardse tegen in opstand te komen. Dat bereikte het hoogtepunt toen ze haar klasgenoot Ella Kamerbeek in een theaterstuk over het podium zag rollen als 'grappige dikkerd'. "Marloes zei tegen me: 'Zie je wel wat er aan de hand is?' Ze was echt boos. Toen ze me in die voorstelling zag spelen, raakte ze echt geëmotioneerd over hoe ik mijn eigen lichaam belachelijk maakte", vertelt Kamerbeek. Dat schudde ook haar wakker.

Sinds 2018 speelt Club Lam, bestaande uit Marloes IJpelaar, Ella Kamerbeek en Aya Cekin Satijn, dus stukken waarin de rol van de vrouw breder en met meer verdieping wordt neergezet. Het gezelschap komt daarmee op een humoristische wijze in opstand tegen de traditionele verhaallijnen.

Het stuk 'Lolita' van Club lam ging vrijdag in première bij Schouwburg De Domeinen in Sittard.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen