Overslaan en naar de inhoud gaan

Felle kritiek op gewijzigde routekaart corona

Geplaatst opwoensdag 3 februari 2021 - 20:29

Horecabedrijven, festivalorganisatoren en evenementenlocaties reageren met verbijstering op de gewijzigde routekaart van het kabinet. Ze hadden op meer perspectief gerekend, maar in plaats daarvan hebben ze juist minder perspectief gekregen.

De routekaart geeft aan welke maatregelen bij welk besmettingsniveau van het coronavirus worden genomen.

"Een schande," zegt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) woensdag in Limburg Centraal op L1-TV.

Beloftes
"Het gaat tegen alle beloftes waarin werd gezegd dat maatregelen in samenspraak zouden worden genomen". Voor Beljaarts kwam de gewijzigde routekaart duidelijk als een verrassing. Zelfs in het niveau waakzaam, waarin het virus het meest onder controle is, moet de horeca nog aan strenge voorwaarden voldoen. Zo mogen er maximaal 100 gasten binnen en zijn de openingstijden beperkt (tot middernacht).

Bovendien gaan eerst de restaurants open (maximaal 30 gasten) en daarna pas de cafés. "En dat terwijl ondernemers echt wel weten hoe ze verantwoord open kunnen, zoals dat in de zomer ook het geval was," zegt Beljaarts.

Discotheken
Over clubs en discotheken wordt in de hele routekaart niet gesproken. Die blijven gesloten tot de coronacrisis definitief voorbij is en niemand weet wanneer dat is.

"Een hele sector wordt daarmee failliet verklaard, want voor duizenden bedrijven betekent dat dus geen enkel perspectief. En daar hadden ze juist eens op gehoopt," zegt Beljaarts.

Music Dome
Eigenaar Ramon Lückers van de Music Dome in Kerkrade reageert ook verbaasd. Door de strengere routekaart zijn evenementen volgens hem nauwelijks nog rendabel.

"Er mogen 100 mensen binnen, terwijl er normaal 4000 mensen naar binnen kunnen. Dat is niet te vergelijken met een café, dat veel kleiner is, maar hetzelfde maximum heeft. Ik hoef pas in oktober aan iets te gaan denken, want voor die tijd zal het onder deze voorwaarden niks worden."

Toekomst
De eigenaar hoopt in juli wel buiten weer een evenement te morgen organiseren. Toch vindt hij dat ook eerder wat mogelijk moet zijn. "Wat doe je als de meest kwetsbaren zijn gevaccineerd? Want dan wordt de zorg grotendeels ontlast. Geef je dan alles weer vrij? Daar wordt niks over gezegd," zegt Lückers.

Over de toekomst van zijn bedrijf maakt hij zich geen zorgen. "We hebben in 4 jaar tijd wat reserves opgebouwd en er zijn goede steunmaatregelen vanuit de overheid."

Versoepelingen
De vernieuwde routekaart zegt ook iets over de volgorde van versoepelingen. Dat zal in stappen gebeuren en pas als het niveau 'waakzaam' wordt bereikt, zullen grote versoepelingen aan de orde zijn.

De huidige lockdown duurt tot 2 maart. Als daarna versoepelingen volgen, zullen eerst de middelbare scholen, niet-essentiële winkels en binnensportlocaties weer opengaan. Ook de avondklok zal dan verdwijnen, al wordt die mogelijk volgende week al geschrapt.

In de volgende fase gaan de restaurants weer open (voor maximaal 30 gasten) en mogen ook de zogenaamde doorstroomlocaties, zoals pretparken en musea, hun deuren weer open.

Pas daarna komen de cafés aan de beurt, worden weer amateurwedstrijden toegestaan en mag er weer (beperkt) publiek naar sportwedstrijden.

Wanneer ook de basismaatregelen worden afgeschaft, zoals de 1,5 meter en de mondkapjes, wordt uit de routekaart niet duidelijk.

Vaccinatie
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid liet tijdens de persconferentie wel weten dat de routekaart de komende maanden nog vaker gewijzigd zal worden.

Zo zal de vaccinatiegraad op een gegeven moment ook een rol gaan spelen, maar concreet ging hij daar niet op in.

De hele routekaart is hier te downloaden: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2021/02/02/routekaart-coronamaatregelen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen