Bewoners langs de Oolderplas in Herten en Ool zijn het spuugzat. Steeds meer mensen weten de plas te vinden bij mooi weer, maar dat leidt tot veel overlast. Het fietspad langs het meer verandert bij zomers weer in een drukke boulevard, er is geluidsoverlast en zeven zakken aan ingezameld achtergelaten afval is geen uitzondering.
"Het is een soort Ibiza hier", zegt bewoonster Brigitte Francot, die spreekt namens meer omwonenden.
Nieuwe groep door coronatijd
De oeverstrook langs de Oolderplas is eigendom van stichting Limburgs Landschap. De natuurorganisatie herkent zich in de grote hoeveelheden afval die worden achtergelaten op hun terrein sinds de coronatijd, niet alleen in Herten.
"Er is een groep bijgekomen die we van te voren nog niet hadden. Mensen die normaal naar de sportschool gingen, liepen nu bijvoorbeeld hard en gooien flesjes in de natuur. Jongelui die niet konden uitgaan, gingen naar natuurgebieden en lieten daar troep achter", zegt Edmond Staal van de stichting.
Drugs en condooms en ander afval
"Mensen die volledig opgedirkt in glitter en glamour het gebied ingaan", omschrijft buurtbewoonster Francot de jongeren. "De muziek schalt, mensen maken kabaal en dan heb ik het nog niet over de overlast van het afval.
Jarenlang zijn we dat aan het opruimen geweest met een aantal mensen. Iedere dag wel één of twee zakken vuil. Er komen nu wel soms zeven zakken vuil uit het gebied", zegt Francot. "Drugs, condooms. Ik wil niet weten wat hier gebeurt."
'Vuil trekt vuil aan'
De oever langs de nieuwbouwwijk Oolderveste in Herten heeft maar één prullenbak bij een ingang. "En die is hartstikke vol altijd", zegt de buurtbewoonster. Ook de waterkant bij Ool heeft maar één prullenbak bij de parkeerplaats.
Aan meer prullenbakken in het natuurgebied wil het Limburgs Landschap niet beginnen. "Vuil trekt vuil aan", zegt Staal. De stichting zegt dat er dan nog meer troep naar het gebied wordt gebracht.

Opruimen met vrijwilligers
Medewerkers van Limburgs Landschap ruimen regelmatig het afval op en krijgen daarbij ook hulp van omwonenden zoals Francot. De gemeente Roermond heeft die vrijwilligers prikstokken, vuilniszakken en handschoenen gegeven. "Zowel het natuurgebied als het parkeerterrein zijn eigendom van Limburgs Landschap", laat de gemeente weten. Ook de afvalbakken vallen niet onder het beheer van de gemeente.
"Maar na twee weken wordt je dat ook moe als er alleen maar één prullenbak is en dan ook nog op een stuk lopen", zegt Francot.
'Te weinig handhaving'
De buurtbewoonster zag afgelopen weekend hoe mensen illegaal kwamen overnachten in tentjes op de oever waar ze op uitkijkt. En ook zwartgeblakerde bomen door kampvuurtjes zijn geen uitzondering.
"We zijn niet de vervelendste. Maar we zijn nu zover om te zeggen dat niks anders meer kan dan handhaving", aldus Francot. Iets wat ook wordt erkent door Limburgs Landschap. "Er is geen toezicht door de overheid", zegt Staal. "Dan wordt gezegd: het is geen eigendom van ons of er zijn geen mensen beschikbaar."
Volgens de gemeente Roermond bezoeken gemeentelijke boa's de terreinen regelmatig en worden daarbij ook boetes uitgedeeld. "De handhaving stopt om 22:00 uur met rijden", zegt Francot daarover. "Dan begint het hier pas."
Een afvaardiging van de gemeente Roermond, het Limburgs Landschap en Staatsbosbeheer zijn onlangs met buurtbewoners de problemen gaan bekijken. De gemeente laat weten dat er zeer binnenkort een vervolggesprek komt waarin gekeken wordt hoe de problemen aangepakt kunnen worden. Ook lopen er gesprekken met jeugdwerkers.