Overslaan en naar de inhoud gaan

Faunabeheer: 'Aanvallen wilde zwijnen lastig op te lossen'

Geplaatst opvrijdag 3 juli 2020 - 17:06

De problemen met wilde zwijnen in Ell zijn lastig op te lossen. Dat zegt Hubert Stassen van Faunabeheer Limburg.

De afgelopen dagen zijn twee wandelaars in het bosgebied Heijkersbroek aangevallen door zwijnen. Ze kwamen met de schrik vrij, maar de dorpsraad is er niet blij mee.

Lees ook: Wandelaars aangevallen door agressieve wilde zwijnen Ell

"Problemen kan je nooit helemaal voorkomen", zegt Stassen. "Eén wild zwijn kan al een probleem veroorzaken." Volgens hem is het gebied een ideale plek voor wilde zwijnen. "Ze voelen zich hier veilig vanwege de dichte begroeiing."

Dichte begroeiing
Faunabeheer kan in de zomer weinig doen tegen de problemen. Door de dichte begroeiing kunnen de jagers nauwelijks iets zien, waardoor afschieten onmogelijk is. "In de winter kan je hier makkelijk dertig meter de bossen in kijken, dan is er overzicht", zegt Stassen. "Wat je kan doen is het wandelpad verbreden door de berm goed te maaien. Daarmee voorkom je dat je oog in oog komt te staan met de zwijnen. Die zien je aankomen."

Video: L1

Verantwoordelijkheid wandelaars
Stassen ziet het ook vaak misgaan bij het gedrag van wandelaars. "Mensen zoeken de problemen op omdat ze graag een leuke foto of video met hun mobieltje willen maken. Ik heb zelf wel eens gehoord dat iemand een biggetje oppakte voor de foto."

Faunabeheer adviseert wandelaars afstand te houden en hun hond aangelijnd te houden. "Ook geven we ze het advies hun hond een belletje om te doen. Dan horen de zwijnen ze al van verre aankomen en heb je niet dat schrikeffect."

Niet de eerste keer
Het is niet voor het eerst dat wilde zwijnen overlast veroorzaken in Ell. Een paar jaar geleden werden er tuinen en voetbalvelden omgespit door de dieren. De gemeente heeft toen wildrasters geplaatst. "Die rasters zijn natuurlijk heel fijn, maar helpen niet tegen deze problemen", zegt Fer Koolen, voorzitter van de Dorpsraad.

Oplossingen zoals meer wildroosters of zelfs een hekwerk om de problemen aan te pakken zijn volgens Stassen niet ideaal. "We hebben in Limburg met z'n allen afgesproken dat diersoorten vrij moeten kunnen bewegen door de hele provincie. Met veel geld hebben we daarom ecoducten aangelegd en de gebieden verbonden."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen