Overslaan en naar de inhoud gaan

Fatale brand manege: eigenaar mogelijk aansprakelijk gesteld

Geplaatst opdinsdag 5 mei 2020 - 11:10

De eigenaren van de paarden die om het leven kwamen bij een manegebrand in Heerlen, willen de eigenaar van die manege aansprakelijk stellen.

Dat vertellen ze tegen L1. Zes eigenaren hadden maandag een gesprek met burgemeester Emile Roemer van Heerlen. Die beloofde te bemiddelen.

Tien paarden
Bij de brand in de nacht van 8 op 9 februari kwamen tien paarden om het leven. Elf andere paarden konden worden gered. De oorzaak van de brand is nooit achterhaald. Toen duidelijk werd dat een aantal paarden de brand niet had overleefd, leidde dat tot veel emoties. Bij de mensen die daar hun paarden hadden gestald, maar ook bij de eigenaar van de manage die zelf ook vier paarden verloor.

Brand manege Passartweg Heerlen (9 feb 2020)
Foto: Nick Houben

Verdrietig
De zusjes Soraya en Sarah Vanenburg zijn drie maanden later nog altijd verdrietig. Hun paarden Whitney en Winston stonden gestald aan de Passartweg. Ze doen hun verhaal bij een herdenkingsplekje dat ze in de woonkamer hebben ingericht. "We hebben zelf een paar dagen na de brand in de restanten de overblijfselen van onze paarden moeten zoeken. Daardoor hebben we nog een urn met hun as erin om ze te herdenken," vertellen de twee meisjes, die dagelijks met hun paarden bezig waren.

Ze willen voorlopig geen nieuwe viervoeter. Niet alleen vanwege de prijs (gemiddeld 4.000 euro), maar vooral omdat ze dat emotioneel niet aankunnen. Daarvoor missen ze hun 'maatje' nog te erg. De paarden waren niet verzekerd. Door een particuliere inzamelingsactie hebben alle eigenaren toch nog 500 euro gekregen.

Geen medeleven
En daarin zit ook een beetje hun frustratie omdat ze van de eigenaar van de manege nauwelijks meer iets horen. "Hij had wel iets meer medeleven kunnen tonen, want hij was verantwoordelijk voor onze paarden, die daar dag en nacht stonden. We weten niet eens of hij wel verzekerd was, we worden overal buiten gehouden," vertellen de slachtoffers.

Inzamelingsactie
Ook zetten de eigenaren vraagtekens bij de afhandeling van een online doneeractie, die aanvankelijk was bedoeld voor de manege, maar ook voor andere slachtoffers. Die actie leverde 13.000 euro op en dat bedrag, zo is uitgezocht, is al overgemaakt naar de eigenaar van de manege. "We hebben er nog niks van teruggezien terwijl dat wel was beloofd. Hij kan op zijn minst open en eerlijk daarover zijn," zeggen Sarah en Soraya.

De burgemeester heeft beloofd een gesprek te regelen, maar is verder geen partij in deze kwestie.

Reactie
Bij de manege aan de Passartweg wil niemand ingaan op het verhaal van de paardenbezitters. "De eigenaar gaat er ook aan onderdoor. Er zijn twee gesprekken geweest en daarmee is het klaar," is het enige wat de telefoniste namens de eigenaar kwijt wil.

Of de paardeneigenaren juridisch sterk staan, is overigens maar de vraag. "We hebben nooit een contract getekend en alles is altijd contant betaald. Maar toch laten we een advocaat ernaar kijken."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen