Overslaan en naar de inhoud gaan

Familie Zangeres zonder Naam wil museum in Leiden

Geplaatst opvrijdag 3 maart 2017 - 10:32

De familie van Mary Servaes, de Zangeres Zonder Naam, wil in haar geboortestad Leiden een museum oprichten voor de in 1998 overleden Koningin van het Levenslied. Het grootste deel van haar leven woonde ze in Limburg.

De nabestaanden zijn bezig met het zoeken naar geld en een plek voor het museum, schrijft het Leidsch Dagblad.

Maastricht
​Servaes werd in 1919 in Leiden geboren als Maria Bey in een Leids arbeidersgezin met acht kinderen. Omdat ze zich bekeerde tot het katholicisme brak haar familie met Maria, waarna ze in de Tweede Wereldoorlog in Maastricht terecht kwam. Hier trad ze op in cafés en trouwde ze met vrachtwagenchauffeur Sjo Servaes.

Stramproy
​In Limburg werd ze ook ontdekt door platenbaas Johnny Hoes, die ook de naam Zangeres Zonder Naam verzon. Ze bleef in Limburg wonen: via Maastricht en Geleen kwam ze in Stramproy terecht. Met Hoes nam Mary talloze platen op, totdat ze in 1975 met elkaar braken. Daarna vierde de Zangeres Zonder Naam nog talloze successen, zoals één van haar grootste hits Mexico in 1986. Een jaar later nam ze officieel afscheid van het artiestenleven om zich met Sjo terug te trekken in Stramproy. Hun tijd samen was kort, Sjo overleed in 1990. Mary Servaes zelf stierf in een verzorgingstehuis in Horn.

Soepjurken
Overigens zijn er al spullen van de in Limburg groot geworden zangeres te zien in Leiden. In Museum De Lakenhal zijn enkele van haar beroemde 'soepjurken' te zien.

Fietsroute
In Limburg is er behalve het graf van de zangeres in Stramproy weinig meer te vinden wat herinnert aan Servaes. Enige tijd was er een klein museumpje ingericht, maar dat ging al snel ter ziele. De bijbehorende fietsroute, die de VVV Midden-Limburg organiseerde, verdween daarmee ook.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

VVV Midden-Limburg blij met plan Mary Servaes-museum
Sleutelstad zet deuren voor 'De Zangeres' wagenwijd open
Weert belt niet terug: geen herdenking Zangeres Zonder Naam
maxresdefault
'Zwarte Lola van de stripteasebar' Annie Heuts overleden
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen