Overslaan en naar de inhoud gaan

Familie van Nicky: 'Jos Brech heeft geen goed verhaal'

Geplaatst opvrijdag 8 maart 2019 - 16:30

Vooralsnog lijkt er weinig tot geen nieuw bewijs op tafel te komen in de zaak Nicky Verstappen, maar familieleden maken zich nog geen zorgen over de zaak tegen Jos Brech (56). Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky.

Peter R. de Vries, vertrouwenspersoon van de familie, ziet desondanks 'een aaneenschakeling van verdachte feiten'. Hij noemt onder meer de dna-sporen van Brech op de kleding van Nicky en de aanwezigheid van de verdachte op de avond dat de toen elfjarige jongen verdween.

Lees ook: Rechters voorlopig niet naar Brunssummerheide in zaak Nicky

Ernstige bezwaren
Dat er in de afgelopen maanden geen andere bewijsmiddelen zijn opgedoken, zegt niets volgens De Vries. "Daarnaast: de inhoudelijke behandeling moet nog beginnen. Ik ga niet op zaken vooruitlopen. De familie kan zich in ieder geval vinden in de visie van de rechter, dat er ernstige bezwaren zijn tegen de vrijlating van de verdachte."

Video: L1

Geen verklaring
Brech heeft nog altijd geen verklaring afgelegd over zijn dna op de kleding van Nicky. "De zaak is nog steeds iets dat de familie heel erg aangrijpt en met name de proceshouding van de verdachte, waarbij hij toch blijft zwijgen en weigert om elementaire vragen te beantwoorden", zegt De Vries. "Dat zit de familie wel heel hoog. Ze twijfelen er zeer aan of ze het verhaal ooit nog gaan horen. In de ogen van de familie zwijgt hij, omdat hij geen goed verhaal heeft."

Twaalf keer verhoord
Tot dusver is de verdachte uit Simpelveld twaalf keer verhoord door de politie. Zijn laatste verhoor was tekenend voor de eerdere vraaggesprekken; hij maakte veelvuldig gebruik van zijn zwijgrecht. Hij heeft wél ontkend dat hij degene is die Nicky heeft ontvoerd, misbruikt en gedood op de Brunssummerheide. Hoe zijn dna op de kleding van de jongen is beland, heeft hij nog niet verteld.

'Tijd zal het leren'
Advocaat Gerald Roethof wijst op de antwoorden die Brech wel heeft gegeven, op vragen die volgens hem het belangrijkste zijn. "Die vragen zijn: 'Heb je wat te maken met de verdwijning? Heb je iets te maken met seksueel misbruik? Heb je iets te maken met het overlijden van Nicky Verstappen? Cliënt heeft gezegd: 'Nee, nee en nee.' Er zijn meer vragen gesteld en in het algemeen heeft hij niet geantwoord. Dit omdat hij wil voorkomen dat hij iets zegt over twintig jaar geleden, waarvan achteraf blijkt dat het iets genuanceerder ligt", zegt de raadsman. "Kan hij verantwoorden hoe zijn dna op de kleding is gekomen? De tijd zal het leren."

Vrijdag besloot de rechter om Brech langer in voorarrest te houden. Komende week wordt de verdachte opgenomen in het Pieter Baan Centrum, waar hij zes weken lang wordt onderzocht. Daar wordt kritisch gekeken naar zijn psyche. In juni wordt de zaak voortgezet.

L1mburg Centraal
Meer hierover in L1mburg Centraal

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen