Overslaan en naar de inhoud gaan

Familie Nicky Verstappen twijfelt over spreken bij hof

Geplaatst opvrijdag 22 oktober 2021 - 16:06

De familie van Nicky Verstappen weet nog niet of ze gebruik wil maken van het spreekrecht in het hoger beroep tegen Jos Brech, de man die verdacht wordt van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige jongen in 1998.

Dat zei advocaat Wendy Van Egmond vrijdag in het hof in Den Bosch. De familie was niet bij de zitting vanwege een sterfgeval in de familie.

Heftige tijd
Van Egmond gaf aan dat de familie zo'n heftige tijd heeft meegemaakt, dat ze nog nadenkt of ze gebruik wil maken van haar spreekrecht. Ze doelt op het overlijden van Peter R. de Vries. De misdaadverslaggever stond de familie jarenlang bij en vergezelde haar tijdens de strafzaak.

Royce de Vries
De Vries is op 6 juli in Amsterdam neergeschoten. Hij overleed negen dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De afgelopen zittingen ging zoon Royce de Vries mee ter ondersteuning van de familie Verstappen. De familie was overigens vrijdag voor het eerst niet aanwezig, ze had een sterfgeval in de familie. Volgens Van Egmond zijn de Verstappens er de volgende keren wel weer.

Lees ook: Patholoog in zaak-Nicky blijft bij sectierapport uit 1998

De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep begint op 10 november, er zijn vijf dagen voor uitgetrokken. De eerste dag staat het spreekrecht gepland, mocht iemand daar gebruik van willen maken.

Zomerkamp
De jongen uit Heibloem werd in de zomer van 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide in Limburg. Hij was daar op zomerkamp. Pas decennia later kwam na een DNA-match Brech in beeld. Zijn DNA is onder meer op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky aangetroffen.

Videoboodschap
Brech heeft altijd ontkend iets met de dood van Nicky te maken te hebben. In een videoboodschap, die vorig jaar op de eerste zittingsdag van de inhoudelijke behandeling in de rechtbank werd getoond, vertelde hij dat hij het lichaam van Nicky destijds had zien liggen op de heide, maar de jongen was toen al dood. Naar eigen zeggen had hij dat nooit durven te melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft.

De 59-jarige Jos Brech is door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot een celstraf van 12,5 jaar en tbs. Vorige week werd een voormalig medegevangene van Brech gehoord, Bekir E. De moordenaar van de 16-jarige scholiere Hümeyra had verklaard dat Brech een bekennende verklaring aan hem had afgelegd. "Hij vertelde dat het niet de bedoeling was om Nicky Verstappen te doden. Hij had zijn hand te lang voor zijn mond gehouden."

E. noemde Brech de 'knuffelpedo' van de afdeling van de gevangenis in Vught waar ze ongeveer een half jaar samen zaten. Brech deed de verklaring van E. af als onzin.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen