Overslaan en naar de inhoud gaan

Familie Köksal: 'Het OM moet in hoger beroep'

Geplaatst opzondag 12 januari 2020 - 7:48

Nabestaanden van de doodgeschoten Ömer Köksal willen dat justitie in hoger beroep gaat in zijn zaak. Volgens de familie zijn er te lage straffen uitgedeeld. De nabestaanden voelen zich in de steek gelaten door de rechtsstaat.

Dat vertellen ze in een interview met L1.

Kappersopleiding
Bijna was hun leven compleet. Twee jaar geleden stond hun zoon, Ömer Köksal, op het punt af te studeren aan de kappersopleiding. Hij zou de kapperszaak van zijn vader Senol overnemen. Die zou op zijn beurt als werknemer bij zijn zoon in dienst treden en samen met zijn vrouw Saliha een aantal maanden per jaar van de rust gaan genieten in Turkije. Maar het liep anders. Op een woensdagmiddag in november kreeg Saliha ineens telefoon van dochter Sebnem. De mededeling; ze hebben Ömer neergeschoten.

Onrust in Blerick
Het gezin is twee jaar aan rechtszaken verder. De fatale schietpartij zorgde voor onrust in Blerick en in het bijzonder de wijk Vastenavondkamp. De politie had grote moeite om de wijk onder controle te krijgen en zelfs premier Mark Rutte sprak over de gebeurtenissen. De familie Köksal heeft lang getwijfeld of ze naar de media moest stappen. De angst dat het Openbaar Ministerie niet in hoger beroep zou gaan, heeft de nabestaanden doen besluiten toch hun verhaal te vertellen.

Drugsoorlog
Twee weken geleden werden Jonathan B. (24) en Gianni Q. (22) door de rechter veroordeeld tot celstraffen van veertien en twaalf jaar voor de doodslag op Ömer Köksal. Amsterdammer Gianni haalde de trekker over, aangespoord door Rotterdammer Jonathan. De twee verbleven in Blerick om er drugs te dealen. Ze kregen het aan de stok met een groep plaatselijke dealers. Ook wordt er in de woonwijk in de lucht geschoten. Dat conflict leidde uiteindelijk tot de dodelijke schietpartij. Ömer Köksal raakte onbedoeld betrokken bij de drugsoorlog en werd beschoten. Justitie eiste twintig jaar cel voor moord, maar daar ging de rechter niet in mee. De mannen zouden geen vooropgezet plan hebben en werden daarom veroordeeld voor doodslag.

Lees ook: Veertien jaar cel voor dodelijke schietpartij na bendeoorlog

Wereld stort in
Voor Senol, Saliha en hun dochter Sebnem Köksal stortte de wereld in. Geen moord, maar doodslag. En ook nog strafvermindering voor de schutter, omdat hij spijt had. "Iedereen kan roepen dat hij spijt heeft. Als hij echt spijt had, had hij zichzelf gemeld bij de politie en was hij niet gevlucht naar het buitenland”, zegt Sebnem. “Het is moord. Die jongens gingen een pistool halen en kwamen daarna terug. Er was voldoende tijd om na te denken.” Haar moeder Saliha sluit zich daar bij aan. “Waar gaat het heen? Straks heeft iedereen een pistool of een mes. De straffen zijn veel te laag. Als iemand dertig jaar moet zitten, neemt niemand meer een pistool mee. Dan denken ze wel twee keer na.” Volgens de familie heeft de rechter te weinig rekening gehouden met het feit dat het op klaarlichte dag gebeurde en in de buurt van een basisschool.

Geen steun
De familie Köksal hoopt dan ook dat justitie in hoger beroep gaat. Dat kan tot aanstaande maandag. De familie hoopt dat Jonathan en Gianni alsnog veroordeeld worden voor moord. Het gevoel dat de familie overhoudt aan de hele zaak is een gebrek aan steun. “Het Openbaar Ministerie laat sinds de uitspraak niets van zich horen en tijdens de uitspraak kon de familierechercheur om onbekende redenen ineens niet aanwezig zijn. Na afloop is er niet eens contact met ons opgenomen”, zegt Sebnem. "Volgens ons heeft de rechtbank onzorgvuldig gehandeld. De uitspraak geeft ons het gevoel dat we er alleen voor staan. Niet dat we beschermd worden door de Nederlandse rechtsstaat. We voelen ons in de steek gelaten.”

Kapper, geen crimineel
Dat gevoel werd de maanden na de moord versterkt. De verhalen gingen rond dat Ömer zelf betrokken was bij drugshandel. De familie werd daar op aangekeken. "Ik heb een paar maanden niet het huis uit durven gaan. Ik dacht: ‘Wat zullen de mensen van ons denken.’ Iedereen dacht dat hij iets met drugs te maken had”, zegt Sebnem. Haar vader vult aan: “De naam Köksal zegt in Venlo al voldoende. Bij de gemeente kijken ze ons aan als ik een nieuw rijbewijs moet ophalen.” Later bleek uit onderzoek dat Ömer onschuldig was. Dat werd ook bevestigd door de rechter. Die zei dat Ömer niet betrokken was bij de bendeoorlog of drugshandel.

Angst
De familie leeft nog altijd in angst. Met L1 praten ze graag, maar niet voor de camera. Ze zijn bang voor de gevolgen. “Twaalf jaar celstraf, dan moeten ze bij goed gedrag acht jaar zitten. Er gaat twee jaar voorarrest vanaf, dus over een paar jaar kunnen we ze weer tegenkomen als ze met verlof zijn”, zegt moeder Saliha. Zelfs tijdens de zaak zochten de daders de familie al op. Vanuit de gevangenis zocht Johnathan contact met Sebnem via Snapchat. “Ik zag dat hij aan het typen was. Toen heb ik hem geblokkeerd. Het voelde zo bedreigend.”

Volle overtuiging
Hoe het nu verder moet voor de familie weten ze niet. De plannen om terug te gaan naar Turkije liggen in de ijskast. Het is afwachten hoe het nu verder gaat in de zaak. De advocaat van Jonathan gaf vlak na de rechtszaak aan dat te willen doen. Het Openbaar Ministerie heeft nog niets van zich laten horen. “Ik vermoed dat justitie wel in hoger beroep gaat, omdat ze met volle overtuiging op moord hebben ingezet", zegt L1-justitieverslaggever Bas Dingemanse. "De officier vindt simpelweg dat er genoeg bewijs is voor moord. Komt bij dat het verschil tussen de eis en het vonnis wel erg groot is. Het zou me verbazen als justitie dat laat lopen.”

De partijen kunnen tot maandag aangeven of ze in hoger beroep willen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen