Overslaan en naar de inhoud gaan

Familie in Beiroet: 'Verdriet en zorgen'

Geplaatst opvrijdag 7 augustus 2020 - 9:06

In Beiroet, de hoofdstad van Libanon, vond dinsdagavond een verwoestende explosie plaats. Daarbij kwamen tot nu toe ruim 140 mensen om en vielen zeker 5.000 gewonden. De oma en vier broers van Hannah Abdoulah uit Maastricht wonen in Beiroet.

Zij bleven ongedeerd, maar de gebeurtenis valt haar zwaar. "Ik ben verdrietig en maak me zorgen."

Grote zorgen
"Ik wil ze niet verliezen. Veel mensen zijn gestorven en veel huizen zijn kapot door de explosie. De ziekenhuizen zijn vol", zegt Abdoulah in de L1 Nieuwsshow. Ze probeert dagelijks contact te hebben met haar familie, maar dat gaat moeizaam. "We hebben niet dagelijks contact, omdat er in Libanon niet altijd internet is. Dan is het lastig hen te bereiken. Ik bel dan zes of acht keer en krijg geen antwoord."

Onvoorstelbaar
De explosie zou veroorzaakt zijn door ruim 2.700 ton ammoniumnitraat, dat lag opgeslagen in de haven. Petra Stienen, Libanon-deskundige uit Roermond, komt regelmatig in Beiroet en is geraakt door de gebeurtenis. "Mijn hart huilt. Dit land verdient beter. De ontploffing is een klap na een heleboel ellende. Wij kunnen ons niet voorstellen wat mensen uit Libanon hebben gezien: dertig jaar bezetting door Syrië, oorlog, bombardementen door Israël, vijftien jaar burgeroorlog, economische crisis en demonstraties. Het enige wat het land gaande houdt, is de veerkracht en weerbaarheid van de mensen zelf."

Totale verwaarlozing
"Dit was geen ongeluk of natuurramp", zegt Stienen over de ontploffing. "Dit komt door jarenlange totale verwaarlozing van waarschuwingssignalen. Deze ramp was te verwachten. Mensen zijn ontzettend woest dat de regering dit heeft laten gebeuren. Libanon is in shock." Stienen vermoedt dan ook dat de inwoners gaan demonstreren en eisen dat mensen aftreden. "Als het corrupte maffiasysteem niet verandert, is er geen hulp voor Libanon." Niet alleen geld, maar ook hervormingen zijn nodig volgens haar. "Libanon heeft de internationale gemeenschap nodig om hervormingen door te kunnen voeren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen