In Beiroet, de hoofdstad van Libanon, vond dinsdagavond een verwoestende explosie plaats. Daarbij kwamen tot nu toe ruim 140 mensen om en vielen zeker 5.000 gewonden. De oma en vier broers van Hannah Abdoulah uit Maastricht wonen in Beiroet.
Zij bleven ongedeerd, maar de gebeurtenis valt haar zwaar. "Ik ben verdrietig en maak me zorgen."
Grote zorgen
"Ik wil ze niet verliezen. Veel mensen zijn gestorven en veel huizen zijn kapot door de explosie. De ziekenhuizen zijn vol", zegt Abdoulah in de L1 Nieuwsshow. Ze probeert dagelijks contact te hebben met haar familie, maar dat gaat moeizaam. "We hebben niet dagelijks contact, omdat er in Libanon niet altijd internet is. Dan is het lastig hen te bereiken. Ik bel dan zes of acht keer en krijg geen antwoord."
Onvoorstelbaar
De explosie zou veroorzaakt zijn door ruim 2.700 ton ammoniumnitraat, dat lag opgeslagen in de haven. Petra Stienen, Libanon-deskundige uit Roermond, komt regelmatig in Beiroet en is geraakt door de gebeurtenis. "Mijn hart huilt. Dit land verdient beter. De ontploffing is een klap na een heleboel ellende. Wij kunnen ons niet voorstellen wat mensen uit Libanon hebben gezien: dertig jaar bezetting door Syrië, oorlog, bombardementen door Israël, vijftien jaar burgeroorlog, economische crisis en demonstraties. Het enige wat het land gaande houdt, is de veerkracht en weerbaarheid van de mensen zelf."
Totale verwaarlozing
"Dit was geen ongeluk of natuurramp", zegt Stienen over de ontploffing. "Dit komt door jarenlange totale verwaarlozing van waarschuwingssignalen. Deze ramp was te verwachten. Mensen zijn ontzettend woest dat de regering dit heeft laten gebeuren. Libanon is in shock." Stienen vermoedt dan ook dat de inwoners gaan demonstreren en eisen dat mensen aftreden. "Als het corrupte maffiasysteem niet verandert, is er geen hulp voor Libanon." Niet alleen geld, maar ook hervormingen zijn nodig volgens haar. "Libanon heeft de internationale gemeenschap nodig om hervormingen door te kunnen voeren."