Overslaan en naar de inhoud gaan

Familie in Beiroet: 'Verdriet en zorgen'

Geplaatst opvrijdag 7 augustus 2020 - 9:06

In Beiroet, de hoofdstad van Libanon, vond dinsdagavond een verwoestende explosie plaats. Daarbij kwamen tot nu toe ruim 140 mensen om en vielen zeker 5.000 gewonden. De oma en vier broers van Hannah Abdoulah uit Maastricht wonen in Beiroet.

Zij bleven ongedeerd, maar de gebeurtenis valt haar zwaar. "Ik ben verdrietig en maak me zorgen."

Grote zorgen
"Ik wil ze niet verliezen. Veel mensen zijn gestorven en veel huizen zijn kapot door de explosie. De ziekenhuizen zijn vol", zegt Abdoulah in de L1 Nieuwsshow. Ze probeert dagelijks contact te hebben met haar familie, maar dat gaat moeizaam. "We hebben niet dagelijks contact, omdat er in Libanon niet altijd internet is. Dan is het lastig hen te bereiken. Ik bel dan zes of acht keer en krijg geen antwoord."

Onvoorstelbaar
De explosie zou veroorzaakt zijn door ruim 2.700 ton ammoniumnitraat, dat lag opgeslagen in de haven. Petra Stienen, Libanon-deskundige uit Roermond, komt regelmatig in Beiroet en is geraakt door de gebeurtenis. "Mijn hart huilt. Dit land verdient beter. De ontploffing is een klap na een heleboel ellende. Wij kunnen ons niet voorstellen wat mensen uit Libanon hebben gezien: dertig jaar bezetting door Syrië, oorlog, bombardementen door Israël, vijftien jaar burgeroorlog, economische crisis en demonstraties. Het enige wat het land gaande houdt, is de veerkracht en weerbaarheid van de mensen zelf."

Totale verwaarlozing
"Dit was geen ongeluk of natuurramp", zegt Stienen over de ontploffing. "Dit komt door jarenlange totale verwaarlozing van waarschuwingssignalen. Deze ramp was te verwachten. Mensen zijn ontzettend woest dat de regering dit heeft laten gebeuren. Libanon is in shock." Stienen vermoedt dan ook dat de inwoners gaan demonstreren en eisen dat mensen aftreden. "Als het corrupte maffiasysteem niet verandert, is er geen hulp voor Libanon." Niet alleen geld, maar ook hervormingen zijn nodig volgens haar. "Libanon heeft de internationale gemeenschap nodig om hervormingen door te kunnen voeren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen