Overslaan en naar de inhoud gaan

Faillissementen afvalbranche kosten gemeenschap miljoenen

Geplaatst opdonderdag 13 augustus 2020 - 9:01

Limburgse gemeenten en de provincie zijn miljoenen kwijt aan faillissementen in de afvalbranche.

Dat blijkt uit onderzoek van Investico in opdracht van 1Vandaag, De Groene Amsterdammer en De Limburger.

Gevaarlijk
Het gaat om bedrijven die tegen betaling bedrijfsafval opnemen, en beloven dat te recyclen. Vaak gaat het dan om vervuild of zelfs gevaarlijk chemisch afval. Maar de bedrijven krijgen al betaald zodra ze het afval overnemen van een ander bedrijf, en niet pas als ze dat netjes hebben verwerkt. Een bedrijf dat failliet gaat, laat daarom vaak grote hoeveelheden rotzooi achter.

Afvalsjoemelaars
Grootste kostenpost in Limburg was Edelchemie in Panheel. Dat bedrijf werd in 2012 door de provincie Limburg stilgelegd nadat de vergunning al zeven jaar verlopen was. De sanering van het terrein kostte een kleine 3 miljoen euro.

De uiteindelijk tot twee jaar cel veroordeelde afvalcowboy Wim Bruekers uit Nederweert liet niet alleen in Weert, Nederweert en Maasbracht afval achter, maar ook in een loods in Helmond. Daar werden medewerkers van een naastgelegen bedrijf ziek door de chemicaliƫn die de Nederweertenaar daar opsloeg.

Lees ook: Celstraf voor afvalsjoemelaar uit Nederweert

Stein
Het probleem sleept al jaren. Vier jaar geleden luidde de provincie al eens de noodklok dat het zo niet verder kan, maar een oplossing is er nog steeds niet. Zo ligt er nu in Stein een berg afval. Daar ging twee jaar geleden afvalverwerker BAG failliet. Dat bedrijf wilde vervuilde grond verwerken tot funderingsmateriaal voor wegen, maar geen enkel bedrijf wilde dat afnemen. Daarom liggen de bergen met vervuilde grond daar nog steeds.

De gemeente verwacht dat het tussen de twee en vijf miljoen euro kost om dat op te ruimen.

Lees ook: Limburg wil niet meer opdraaien voor opruimen chemisch afval

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen