Overslaan en naar de inhoud gaan

'Fabrikanten laks met veiligheid slimme apparaten'

Geplaatst opdinsdag 4 februari 2020 - 7:11

Fabrikanten van slimme apparaten hebben weinig oog voor de veiligheid van hun producten.

Dat schrijft de Consumentenbond in een rapport. Veel apparaten bevatten kwetsbaarheden en fabrikanten doen te weinig om die te verhelpen, aldus de bond.

Hacken
Onderzoekers hebben hacktests gebruikt, waarbij ze probeerden 10 producten te hacken. Van deze apparaten was tijdens vooronderzoek gebleken dat ze veiligheidsproblemen hebben. Het ging onder meer om twee seksspeeltjes, twee kinder-GPS-horloges en twee babycamera's. Ook zijn vier vergelijkende onderzoeken van slimme beveiligingscamera's, lampen, deurbellen en babycamera's gedaan.

Camera's
Zondag publiceerden we een artikel over de slechte beveiliging van beveiligingscamera's in Limburg. Op internet vonden we een aantal, voornamelijk Russische, sites waar de beelden van wereldwijd duizenden camera's te vinden waren. Van een stuk of tien camera's konden we de locatie in Limburg achterhalen en meekijken zonder dat de eigenaren dit wisten.

Lees ook: Hoe we stiekem mee konden kijken met uw bewakingscamera

Kwetsbaar
De onderzoeken en de hacktests van de Consumentenbond brachten 27 kwetsbaarheden aan het licht. De onderzoekers meldden de gebreken bij de fabrikanten, maar die blijken volgens de bond laks met het oplossen ervan. In twaalf gevallen ontkenden ze het probleem, weigerden ze actie te ondernemen of reageerden ze helemaal niet. Van veertien ernstige kwetsbaarheden verhielpen ze er negen.

Beloftes
Ook op het gebied van update-beloftes schieten de fabrikanten volgens de Consumentenbond ernstig tekort. Van de vijftig onderzochte fabrikanten geven er slechts drie voor al hun productgroepen vooraf duidelijkheid over hoe lang hun apparaten updates krijgen.

Lees ook: Digitaal rechercheur: 'Schokkend wat we allemaal uitzenden'

Pijnlijk
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Fabrikanten vinden de veiligheid van hun producten niet belangrijk genoeg. Dat is de pijnlijke conclusie die we op basis van dit rapport moeten trekken. Daar moet verandering in komen. Onder andere door minimale veiligheidseisen te stellen waar producten aan moeten voldoen."

Maatregelen
De Consumentenbond heeft het rapport gedeeld met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. "Staatssecretaris Mona Keijzer heeft de veiligheid van de slimme apparaten gelukkig al hoog op de agenda staan. Dit rapport onderstreept nog maar eens de noodzaak om snel met maatregelen te komen en helpt hopelijk om verandering teweeg te brengen", aldus Molenaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen