Overslaan en naar de inhoud gaan

'Fabrikanten laks met veiligheid slimme apparaten'

Geplaatst opdinsdag 4 februari 2020 - 7:11

Fabrikanten van slimme apparaten hebben weinig oog voor de veiligheid van hun producten.

Dat schrijft de Consumentenbond in een rapport. Veel apparaten bevatten kwetsbaarheden en fabrikanten doen te weinig om die te verhelpen, aldus de bond.

Hacken
Onderzoekers hebben hacktests gebruikt, waarbij ze probeerden 10 producten te hacken. Van deze apparaten was tijdens vooronderzoek gebleken dat ze veiligheidsproblemen hebben. Het ging onder meer om twee seksspeeltjes, twee kinder-GPS-horloges en twee babycamera's. Ook zijn vier vergelijkende onderzoeken van slimme beveiligingscamera's, lampen, deurbellen en babycamera's gedaan.

Camera's
Zondag publiceerden we een artikel over de slechte beveiliging van beveiligingscamera's in Limburg. Op internet vonden we een aantal, voornamelijk Russische, sites waar de beelden van wereldwijd duizenden camera's te vinden waren. Van een stuk of tien camera's konden we de locatie in Limburg achterhalen en meekijken zonder dat de eigenaren dit wisten.

Lees ook: Hoe we stiekem mee konden kijken met uw bewakingscamera

Kwetsbaar
De onderzoeken en de hacktests van de Consumentenbond brachten 27 kwetsbaarheden aan het licht. De onderzoekers meldden de gebreken bij de fabrikanten, maar die blijken volgens de bond laks met het oplossen ervan. In twaalf gevallen ontkenden ze het probleem, weigerden ze actie te ondernemen of reageerden ze helemaal niet. Van veertien ernstige kwetsbaarheden verhielpen ze er negen.

Beloftes
Ook op het gebied van update-beloftes schieten de fabrikanten volgens de Consumentenbond ernstig tekort. Van de vijftig onderzochte fabrikanten geven er slechts drie voor al hun productgroepen vooraf duidelijkheid over hoe lang hun apparaten updates krijgen.

Lees ook: Digitaal rechercheur: 'Schokkend wat we allemaal uitzenden'

Pijnlijk
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Fabrikanten vinden de veiligheid van hun producten niet belangrijk genoeg. Dat is de pijnlijke conclusie die we op basis van dit rapport moeten trekken. Daar moet verandering in komen. Onder andere door minimale veiligheidseisen te stellen waar producten aan moeten voldoen."

Maatregelen
De Consumentenbond heeft het rapport gedeeld met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. "Staatssecretaris Mona Keijzer heeft de veiligheid van de slimme apparaten gelukkig al hoog op de agenda staan. Dit rapport onderstreept nog maar eens de noodzaak om snel met maatregelen te komen en helpt hopelijk om verandering teweeg te brengen", aldus Molenaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen