Overslaan en naar de inhoud gaan

Eyewitness Museum dicht na inbraak: 'Alles kapotgemaakt'

Geplaatst opdinsdag 4 augustus 2020 - 10:45

Inbrekers hebben in de nacht van maandag op dinsdag een ravage aangericht bij een inbraak in het Eyewitness Museum in Beek. "Het hart is uit het museum."

Eigenaar Wim Seelen reageert aangeslagen op de inbraak. De dieven sloegen rond 3:15 uur toe in het oorlogsmuseum aan de Maastrichterlaan.

Voordeur geramd
De politie doet dinsdagochtend onderzoek in het pand en in de buurt. Daardoor is het museum de hele dag gesloten. "Alles is kapot gemaakt", zegt eigenaar Wim Seelen. "De voordeur is geramd. Alle vitrines zijn kapot, de deuren zijn ingeslagen." Een omgevallen mannequin met uniform voor de poort herinnert van buitenaf aan de inbraak.

Parachutist
De dieven hebben spullen ontvreemd van een unieke collectie waarbij het verhaal van een Duitse parachutist verteld wordt. De collectie bestond uit dertien zogenoemde diorama's met meer dan 150 poppen, waarvan er negen zijn meegenomen, aldus museumdirecteur Wim Seelen. Diorama's zijn ruimtes achter glas waarin scenes uit de Tweede Wereldoorlog zijn afgebeeld. Vier van deze ruimten zijn vernield.

"De uitgebreide verzameling bestaat louter uit originele attributen en een aantal topstukken die zeer zeldzaam en kostbaar zijn. Ze hebben geweten wat ze zochten."

Stormram
De inbraak zou in totaal vijf minuten hebben geduurd. "De daders hebben een bus dwars voor de weg gezet en zijn met meerdere voertuigen gekomen", zei Seelen. "Met een stormram kwamen ze binnen, alle deuren en glazen hebben ze eruit geslagen." De dieven namen wapens mee, waarvan een deel volgens Seelen nog werkt, en verder onder meer helmen en de negen aangeklede poppen. "Een daarvan lieten ze op hun vlucht als oud vuil achter voor het museum", zei Seelen.

Volgens de politie hebben de daders hun voertuig achtergelaten ter hoogte van supermarkt Jan Linders, zo'n tweehonderd meter van het museum vandaan. Getuigen hebben verklaard dat het om zes tot acht inbrekers gaat. Bewakingsbeelden moeten nog bekeken worden.

Privécollectie
In het museum, dat in 2013 werd geopend, is veel uit de privécollectie van Seelen te zien. Hij verkocht in 2006 zijn familiebedrijf en heeft toen zijn hobby opgepakt, namelijk spullen verzamelen uit de Tweede Wereldoorlog.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen