Overslaan en naar de inhoud gaan

Eyewitness Museum dicht na inbraak: 'Alles kapotgemaakt'

Geplaatst opdinsdag 4 augustus 2020 - 10:45

Inbrekers hebben in de nacht van maandag op dinsdag een ravage aangericht bij een inbraak in het Eyewitness Museum in Beek. "Het hart is uit het museum."

Eigenaar Wim Seelen reageert aangeslagen op de inbraak. De dieven sloegen rond 3:15 uur toe in het oorlogsmuseum aan de Maastrichterlaan.

Voordeur geramd
De politie doet dinsdagochtend onderzoek in het pand en in de buurt. Daardoor is het museum de hele dag gesloten. "Alles is kapot gemaakt", zegt eigenaar Wim Seelen. "De voordeur is geramd. Alle vitrines zijn kapot, de deuren zijn ingeslagen." Een omgevallen mannequin met uniform voor de poort herinnert van buitenaf aan de inbraak.

Parachutist
De dieven hebben spullen ontvreemd van een unieke collectie waarbij het verhaal van een Duitse parachutist verteld wordt. De collectie bestond uit dertien zogenoemde diorama's met meer dan 150 poppen, waarvan er negen zijn meegenomen, aldus museumdirecteur Wim Seelen. Diorama's zijn ruimtes achter glas waarin scenes uit de Tweede Wereldoorlog zijn afgebeeld. Vier van deze ruimten zijn vernield.

"De uitgebreide verzameling bestaat louter uit originele attributen en een aantal topstukken die zeer zeldzaam en kostbaar zijn. Ze hebben geweten wat ze zochten."

Stormram
De inbraak zou in totaal vijf minuten hebben geduurd. "De daders hebben een bus dwars voor de weg gezet en zijn met meerdere voertuigen gekomen", zei Seelen. "Met een stormram kwamen ze binnen, alle deuren en glazen hebben ze eruit geslagen." De dieven namen wapens mee, waarvan een deel volgens Seelen nog werkt, en verder onder meer helmen en de negen aangeklede poppen. "Een daarvan lieten ze op hun vlucht als oud vuil achter voor het museum", zei Seelen.

Volgens de politie hebben de daders hun voertuig achtergelaten ter hoogte van supermarkt Jan Linders, zo'n tweehonderd meter van het museum vandaan. Getuigen hebben verklaard dat het om zes tot acht inbrekers gaat. Bewakingsbeelden moeten nog bekeken worden.

Priv├ęcollectie
In het museum, dat in 2013 werd geopend, is veel uit de priv├ęcollectie van Seelen te zien. Hij verkocht in 2006 zijn familiebedrijf en heeft toen zijn hobby opgepakt, namelijk spullen verzamelen uit de Tweede Wereldoorlog.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen