Overslaan en naar de inhoud gaan

Extreme hittetest voor beton A2-tunnel Maastricht

Geplaatst opwoensdag 4 april 2018 - 13:10

Rijkswaterstaat gaat in de komende dagen warmte met temperaturen van extreme branden nabootsen in de Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht. Daardoor zijn op verschillende avonden en nachten tunnelbuizen afgesloten.

Aanleiding voor de hitteproeven is een onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat. Daaruit bleek dat het beton in de tunnel mogelijk minder brandwerend is bij extreme omstandigheden.

Nooit eerder voorgedaan
Daarbij moet gedacht worden aan een extreem grote brand die zich in Nederland nooit eerder heeft voorgedaan. Een oven van een meter bij een meter wordt heel heet gemaakt en vervolgens dicht bij de wand van de tunnel gehouden. Zo wordt gekeken wat de warmte met het beton doet. Als dit duidelijk is, kunnen er goede afspraken gemaakt worden met de brandweer en andere partijen.

Tot dusver zijn er alleen laboratoriumproeven gedaan om te kijken hoe het beton zich bij die hitte gedraagt, maar Rijkswaterstaat wil nu vervolgonderzoek doen in de tunnels zelf.

Luister ook: De uitleg van Rijkswaterstaat over de hittetest

Na 2008 opgeleverd
De betonsoort is te vinden in tunnels die na 2008 opgeleverd zijn. In Nederland zijn dat naast de Maastrichtse tunnels ook de Salland-Twentetunnel (N35), de Ketheltunnel (A4) en de Tweede Coentunnel (A10). De Koning Willem-Alexandertunnel wordt als eerste van de vier getest.

A-buizen
De hitteproeven worden tussen woensdag 4 en vrijdag 13 april uitgevoerd. De A(2)-buizen voor doorgaand verkeer zijn in de nachten van 4 op 5 april en 5 op 6 april, én in de nachten van 11 op 12 april en 12 op 13 april van 19:30 uur tot 06:00 uur afgesloten. Verkeer wordt op die momenten omgeleid via de hoger gelegen N(2)-buizen.

N-buizen
Rijkswaterstaat test ook de N-buizen, namelijk in de drie nachten tussen 6 en 9 april vanaf 21:00 uur. Op die dagen gaan de buizen om achtereenvolgens 08:00 uur, 06:00 uur en 09:00 uur open.. De eerste nacht gaan die buizen van 21:00 uur tot 08:00 uur dicht, de laatste twee nachten van 21:00 uur tot 09:00 uur. Het lokale verkeer moet dan gebruik maken van de A-buizen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen