Overslaan en naar de inhoud gaan

Extreme hittetest voor beton A2-tunnel Maastricht

Geplaatst opwoensdag 4 april 2018 - 13:10

Rijkswaterstaat gaat in de komende dagen warmte met temperaturen van extreme branden nabootsen in de Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht. Daardoor zijn op verschillende avonden en nachten tunnelbuizen afgesloten.

Aanleiding voor de hitteproeven is een onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat. Daaruit bleek dat het beton in de tunnel mogelijk minder brandwerend is bij extreme omstandigheden.

Nooit eerder voorgedaan
Daarbij moet gedacht worden aan een extreem grote brand die zich in Nederland nooit eerder heeft voorgedaan. Een oven van een meter bij een meter wordt heel heet gemaakt en vervolgens dicht bij de wand van de tunnel gehouden. Zo wordt gekeken wat de warmte met het beton doet. Als dit duidelijk is, kunnen er goede afspraken gemaakt worden met de brandweer en andere partijen.

Tot dusver zijn er alleen laboratoriumproeven gedaan om te kijken hoe het beton zich bij die hitte gedraagt, maar Rijkswaterstaat wil nu vervolgonderzoek doen in de tunnels zelf.

Luister ook: De uitleg van Rijkswaterstaat over de hittetest

Na 2008 opgeleverd
De betonsoort is te vinden in tunnels die na 2008 opgeleverd zijn. In Nederland zijn dat naast de Maastrichtse tunnels ook de Salland-Twentetunnel (N35), de Ketheltunnel (A4) en de Tweede Coentunnel (A10). De Koning Willem-Alexandertunnel wordt als eerste van de vier getest.

A-buizen
De hitteproeven worden tussen woensdag 4 en vrijdag 13 april uitgevoerd. De A(2)-buizen voor doorgaand verkeer zijn in de nachten van 4 op 5 april en 5 op 6 april, én in de nachten van 11 op 12 april en 12 op 13 april van 19:30 uur tot 06:00 uur afgesloten. Verkeer wordt op die momenten omgeleid via de hoger gelegen N(2)-buizen.

N-buizen
Rijkswaterstaat test ook de N-buizen, namelijk in de drie nachten tussen 6 en 9 april vanaf 21:00 uur. Op die dagen gaan de buizen om achtereenvolgens 08:00 uur, 06:00 uur en 09:00 uur open.. De eerste nacht gaan die buizen van 21:00 uur tot 08:00 uur dicht, de laatste twee nachten van 21:00 uur tot 09:00 uur. Het lokale verkeer moet dan gebruik maken van de A-buizen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen