Overslaan en naar de inhoud gaan

'Extreemrechtse Heerlenaar zaaide haat op social media'

Geplaatst opwoensdag 11 maart 2020 - 6:00

Een 44-jarige man uit Heerlen heeft via internet aangezet tot haat, discriminatie en geweld. Dat stelt justitie. Hij wordt vervolgd voor haatzaaiende berichten.

De man plaatste deze berichten op VKontakte, een Russisch platform dat vergelijkbaar is met Facebook.

Lauwe soep
Woensdagmiddag komt de man voor de rechter in Maastricht. Dan pas wordt voor publiek duidelijk wat hij precies schreef in april 2017. Zijn advocaat Ber Mahovic stelt dat 'de soep niet zo heet gegeten wordt, als ze wordt opgediend'.

Extreemrechts ideaal
De Heerlenaar heeft tijdens zijn eerste verhoor bij de politie direct zijn excuses aangeboden, vertelt de advocaat. "Cliënt heeft een korte periode gehad waarin hij het extreemrechtse als ideaal zag. Hij heeft nooit ingezien dat de teksten die hij produceerde voor zo extreem werden aangezien en hij heeft ook nooit de bedoeling gehad om zijn gedachtegoed openbaar te maken."

Buitenlandse mensen
Mahovic wil niet kwijt welke groepen doelwit waren van zijn cliënt. "Laat ik het een beetje in het midden houden: meestal buitenlandse mensen." Justitie klaagt hem aan voor aanzetten tot haat, discriminatie en geweld en vervolgt de man ook voor groepsbelediging.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen