Overslaan en naar de inhoud gaan

'Extreemrechtse Heerlenaar zaaide haat op social media'

Geplaatst opwoensdag 11 maart 2020 - 6:00

Een 44-jarige man uit Heerlen heeft via internet aangezet tot haat, discriminatie en geweld. Dat stelt justitie. Hij wordt vervolgd voor haatzaaiende berichten.

De man plaatste deze berichten op VKontakte, een Russisch platform dat vergelijkbaar is met Facebook.

Lauwe soep
Woensdagmiddag komt de man voor de rechter in Maastricht. Dan pas wordt voor publiek duidelijk wat hij precies schreef in april 2017. Zijn advocaat Ber Mahovic stelt dat 'de soep niet zo heet gegeten wordt, als ze wordt opgediend'.

Extreemrechts ideaal
De Heerlenaar heeft tijdens zijn eerste verhoor bij de politie direct zijn excuses aangeboden, vertelt de advocaat. "Cliënt heeft een korte periode gehad waarin hij het extreemrechtse als ideaal zag. Hij heeft nooit ingezien dat de teksten die hij produceerde voor zo extreem werden aangezien en hij heeft ook nooit de bedoeling gehad om zijn gedachtegoed openbaar te maken."

Buitenlandse mensen
Mahovic wil niet kwijt welke groepen doelwit waren van zijn cliënt. "Laat ik het een beetje in het midden houden: meestal buitenlandse mensen." Justitie klaagt hem aan voor aanzetten tot haat, discriminatie en geweld en vervolgt de man ook voor groepsbelediging.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen