Overslaan en naar de inhoud gaan

Extreem weer: verzekering voor boeren wordt goedkoper

Geplaatst opzaterdag 22 september 2018 - 11:44

Boeren zijn in de toekomst hoogstwaarschijnlijk goedkoper uit voor een weerverzekering.

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om de assurantiebelasting op de verzekering voor extreme weersomstandigheden voor tuinders af te schaffen. Het voorstel van het CDA en de SGP kreeg brede steun van de andere partijen. Daardoor moet het kabinet nu onderzoeken hoe dit geregeld kan worden.

Grote drempel
"We zijn al vier jaar bezig om dit voor elkaar te krijgen", zegt Jacco Geurts van het CDA tegen L1. "Ik ben blij, want dit is van groot belang voor akkerbouwers en fruittelers die regelmatig geconfronteerd worden met extreem weer. De drempel om je te verzekeren is nu namelijk erg groot."

Verkapte staatssteun
Naast de vaak hoge verzekeringspremie moet er ook 21 procent assurantiebelasting worden betaald. Van dat deel moeten ze in de toekomst vrij worden gesteld. Nu de motie is aangenomen moet het kabinet onderzoeken hoe dit gefinancierd kan worden. Ook moet nog uitgezocht worden of het geen verkapte staatssteun is.

De discussie over de vrijstelling van het betalen van assurantiebelasting voor boeren loopt al vele jaren, met name omdat ze al vaker geconfronteerd werden met forse schade door grote regenval en enorme hagelbuien.

Belangrijke stap
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is blij met aan aangenomen motie. "Het is essentieel dat de assurantiebelasting op de brede weersverzekering verdwijnt", reageert voorzitter Léon Faassen. "In andere Europese landen is dat ook al zo. Voor de verzekerbaarheid en de concurrentiepositie van Nederlandse boeren en tuinders is dit een belangrijke stap."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen