Overslaan en naar de inhoud gaan

Extreem weer: verzekering voor boeren wordt goedkoper

Geplaatst opzaterdag 22 september 2018 - 11:44

Boeren zijn in de toekomst hoogstwaarschijnlijk goedkoper uit voor een weerverzekering.

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om de assurantiebelasting op de verzekering voor extreme weersomstandigheden voor tuinders af te schaffen. Het voorstel van het CDA en de SGP kreeg brede steun van de andere partijen. Daardoor moet het kabinet nu onderzoeken hoe dit geregeld kan worden.

Grote drempel
"We zijn al vier jaar bezig om dit voor elkaar te krijgen", zegt Jacco Geurts van het CDA tegen L1. "Ik ben blij, want dit is van groot belang voor akkerbouwers en fruittelers die regelmatig geconfronteerd worden met extreem weer. De drempel om je te verzekeren is nu namelijk erg groot."

Verkapte staatssteun
Naast de vaak hoge verzekeringspremie moet er ook 21 procent assurantiebelasting worden betaald. Van dat deel moeten ze in de toekomst vrij worden gesteld. Nu de motie is aangenomen moet het kabinet onderzoeken hoe dit gefinancierd kan worden. Ook moet nog uitgezocht worden of het geen verkapte staatssteun is.

De discussie over de vrijstelling van het betalen van assurantiebelasting voor boeren loopt al vele jaren, met name omdat ze al vaker geconfronteerd werden met forse schade door grote regenval en enorme hagelbuien.

Belangrijke stap
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is blij met aan aangenomen motie. "Het is essentieel dat de assurantiebelasting op de brede weersverzekering verdwijnt", reageert voorzitter Léon Faassen. "In andere Europese landen is dat ook al zo. Voor de verzekerbaarheid en de concurrentiepositie van Nederlandse boeren en tuinders is dit een belangrijke stap."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen