Overslaan en naar de inhoud gaan

Extreem weer: verzekering voor boeren wordt goedkoper

Geplaatst opzaterdag 22 september 2018 - 11:44

Boeren zijn in de toekomst hoogstwaarschijnlijk goedkoper uit voor een weerverzekering.

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om de assurantiebelasting op de verzekering voor extreme weersomstandigheden voor tuinders af te schaffen. Het voorstel van het CDA en de SGP kreeg brede steun van de andere partijen. Daardoor moet het kabinet nu onderzoeken hoe dit geregeld kan worden.

Grote drempel
"We zijn al vier jaar bezig om dit voor elkaar te krijgen", zegt Jacco Geurts van het CDA tegen L1. "Ik ben blij, want dit is van groot belang voor akkerbouwers en fruittelers die regelmatig geconfronteerd worden met extreem weer. De drempel om je te verzekeren is nu namelijk erg groot."

Verkapte staatssteun
Naast de vaak hoge verzekeringspremie moet er ook 21 procent assurantiebelasting worden betaald. Van dat deel moeten ze in de toekomst vrij worden gesteld. Nu de motie is aangenomen moet het kabinet onderzoeken hoe dit gefinancierd kan worden. Ook moet nog uitgezocht worden of het geen verkapte staatssteun is.

De discussie over de vrijstelling van het betalen van assurantiebelasting voor boeren loopt al vele jaren, met name omdat ze al vaker geconfronteerd werden met forse schade door grote regenval en enorme hagelbuien.

Belangrijke stap
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is blij met aan aangenomen motie. "Het is essentieel dat de assurantiebelasting op de brede weersverzekering verdwijnt", reageert voorzitter Léon Faassen. "In andere Europese landen is dat ook al zo. Voor de verzekerbaarheid en de concurrentiepositie van Nederlandse boeren en tuinders is dit een belangrijke stap."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen