Overslaan en naar de inhoud gaan

Extreem hoogwater Borgharen: 'Maas kan piek prima aan'

Geplaatst opwoensdag 14 juli 2021 - 11:41

Volgens een computerberekening van Rijkswaterstaat krijgt Borgharen donderdagavond en vrijdagnacht te maken met extreem hoogwater.

De prognose geeft volgens Meteo Limburg aan dat de Maas bij Borgharen in de loop van donderdagavond 6,5 meter hoger staat dan dinsdagavond.

Overloopgebieden
Ondanks dat dat heel veel is, kan de Maas dat prima aan, laat een woordvoerster van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg weten. "Er is ruimte voor de Maas en de overloopgebieden werken heel erg goed." Dus ook al zou de Maas donderdagavond 6,5 meter hoger staan, dan nog gaat het volgens haar niet nodig zijn om het gebied te evacueren. De iets meer dan 1700 inwoners hoeven zich volgens haar niet ongerust te maken.

Grote twijfels
Rijkswaterstaat zelf heeft grote twijfels bij de automatische berekening van de eigen systemen. "Die voorspelling is zó onwaarschijnlijk, dat we de grafiek handmatig gaan aanpassen", geeft een woordvoerster aan.

Piek
"We denken dat het niet klopt", vult woordvoerster van aan. "We verwachten deze piek namelijk niet, ook al geeft het geautomatiseerde rekenmodel dat aan." Wat de aanpassing precies wordt, kan de woordvoerster nog niet zeggen. Wel weet ze dat normaal gesproken in de zomer de waterafvoer ter plaatse 125 kuub per seconde is. "Maar op dit moment is het 900 kuub per seconde. Dat is echt heel veel."

Ter plaatse zijn veel aanpassingen gedaan, sinds de Maas buiten haar oevers trad in 1993 en 1995. In beide jaren overstroomden grote delen van Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen