Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra veiligheidsmaatregelen oorlogsmuseum Beek na inbraak

Geplaatst opdinsdag 4 mei 2021 - 6:00

Het Eyewitness oorlogsmuseum in Beek heeft extra veiligheidsmaatregelen getroffen na de inbraak in augustus vorig jaar.

Zo zijn er nieuwe, slimme camera's opgehangen, zijn de toegangsdeuren en diorama's verstevigd en hangt er een mistsysteem dat de ruimte binnen enkele seconden helemaal blank zet. Dat heeft een desoriënterende werking, want het belemmert het zicht volledig.

Schade hersteld
Bij de inbraak in augustus vorig jaar werd in totaal voor zo'n 1,3 miljoen euro schade aangericht. Diorama's werden stukgeslagen, museumstukken werden gestolen en het levenswerk van directeur Wim Seelen lag aan diggelen. "Het was behoorlijk traumatisch," blikt Seelen terug. "Ik had er lange tijd moeite mee om erover te praten. Inmiddels gaat dat weer. Je kan zelfs stellen dat het een positief effect heeft gehad. We hebben alles opnieuw ingericht, met meer ruimte. Want het stond ook wel erg vol," lacht hij.

Lees ook: Eyewitness Museum dicht na inbraak: 'Alles kapotgemaakt'

Officiële status
Sinds half april staat Eyewitness officieel geregistreerd als museum. Een mooie prestatie voor directeur Wim Seelen, die zijn uit de hand gelopen hobby heeft zien uitgroeien tot een professionele organisatie. "Het is alleen balen dat we nu door de coronamaatregelen voor de tweede jaar op rij dicht zijn op 4 en 5 mei," zegt Seelen. "Met name voor de jeugd, want we merken hoe belangrijk het is dat ze iets tastbaars te zien krijgen over dit onderwerp."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen