Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra vakantie basisscholen: 'Niet makkelijk, wel duidelijk'

Geplaatst opwoensdag 8 december 2021 - 9:20

Vanwege het hoge aantal besmettingen in het basisonderwijs heeft het OMT geadviseerd om de kerstvakantie een week te verlengen. "Ik heb geen glazen bol, maar ik zou er niet vreemd van opkijken."

Dat zegt Ingeborg Dijkstra, pedagoog en lerares in de regio Maastricht, in de L1 Nieuwsshow.

De docenten
"Het is ingewikkeld", begint Dijkstra stellig. In haar functie als docent en pedagoog krijgt ze namelijk met alledrie de partijen te maken: de docenten, de ouders en de kinderen zelf. "Bij leerkrachten zie ik een uitputtingsslag. Overal lopen de besmettingen op. Zowel bij leerlingen, als bij de leraren zelf." Ze legt uit dat mensen af en toe vergeten dat docenten niet alleen maar les geven, maar thuis ook nog een leven hebben. "Het online lesgeven, het lerarentekort en thuis zelf ook een gezin hebben: leerkrachten zijn op. De roep vanuit onderwijsland wordt steeds luider."

Lees ook: 'Ouders reageren steeds bozer op docenten over covidregels'

De ouders
Als pedagoog ziet Dijkstra ook de kant van de ouders en de stress die het binnen de gezinnen oplevert. "Veel ouders werken al sinds maart vorig jaar thuis. Wanneer je een werkgever in je nek hebt hijgen en ondertussen je kinderen thuis hebt, is dat ook verre van ideaal. Ook de ouders zitten aan het eind van hun latijn."

De kinderen
Het welzijn van het kind staat voor docenten en ouders natuurlijk op plek één. "Vorig jaar vonden ze het thuis zijn misschien nog wel grappig, maar inmiddels staan ze er echt niet meer om te springen", zegt Dijkstra over de leerlingen. Ze legt uit dat een week meer of minder school niet gelijk het verschil zal maken in leerachterstanden, maar dat ze zich meer zorgen maakt over de sociale ontwikkeling. "Normaal gesproken hebben we in de week voor kerst veel vieringen met elkaar. Dat lopen we dan ook mis."

Onderwijsbond
De kerstvakantie een week eerder laten ingaan voor basisscholen is volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) de "minst slechte oplossing" voor het onderwijs om het hoge aantal coronabesmettingen het hoofd te bieden. Bestuurder Thijs Roovers vindt de bezwaren die het kabinet daartegen heeft "niet overtuigend" en pleit ervoor het advies van het OMT te volgen.

Brief
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge voert in een brief bij het jongste advies diverse bezwaren aan tegen een vroegere kerstvakantie. "Een week meer vakantie, is een week minder school en dat is in een situatie van leerachterstanden niet wenselijk." Ook wijst hij erop dat een deel van de kinderen "toch opgevangen zal moeten worden, omdat ouders moeten werken". En kinderen zullen "mogelijk uitstapjes gaan maken en daar met andere kinderen in contact komen", wat ook weer leidt tot besmettingsgevaar.

Sprint
Roovers vult aan dat in het onderwijs grote problemen spelen door coronabesmettingen. Hij ziet "een onwerkbare situatie" op scholen ontstaan. Veel leerkrachten en leerlingen zitten al thuis, hetzij doordat ze besmet zijn of doordat ze in quarantaine moeten. Vervanging is vaak niet beschikbaar door het lerarentekort. Bovendien, zegt Roovers, is de sector "al anderhalf jaar een sprint aan het trekken". Een pas op de plaats is daarom welkom, vindt hij. "Iedereen is echt op."

Het steekt de bond ook dat niet is geluisterd naar eerdere pleidooien, bijvoorbeeld om leerkrachten met voorrang een boosterprik te laten halen. "Ook de ventilatie op scholen is nog steeds niet op orde."

Ingewikkelde situatie
De PO-Raad noemt naar school gaan met klasgenoten heel belangrijk voor kinderen, maar ziet ook dat situatie "op heel veel scholen momenteel ingewikkeld is. Er zijn veel besmettingen, dan moeten klassen in quarantaine, of leerkrachten", aldus een woordvoerster. Mocht het toch zover komen, dan noemt de raad die namens de basisscholen spreekt het belangrijk dat het kabinet "tijdig communiceert" over verlenging van de vakantie. Het volgende 'weegmoment' van de coronamaatregelen is op 14 december. "Een week eerder sluiten betekent dat de vakantie 17 december begint. De 14e is dan rijkelijk laat."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen