Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra stuwen in sloten tegen droogte

Geplaatst opzondag 28 februari 2021 - 7:58

In Noord- en Midden-Limburg worden de komende jaren zo'n 800 extra stuwen in sloten geplaatst tegen de verdroging.

De zogenaamde boerenstuwen moeten het water vasthouden en voorkomen dat het wegloopt naar grotere beken of de rivier. De eerste serie van 20 stuwen wordt de komende tijd geplaatst in de gemeente Maasgouw.

Zuinig met hemelwater
De droogte is een al langer bekend en groot probleem. Met het weinige regenwater dat valt, moet zo zuinig mogelijk worden omgesprongen. Dat gebeurt onder meer door het gebruik van de boerenstuwen, die het water in sloten vasthouden. In Noord- en Midden-Limburg staan er momenteel zo'n 1500 . Op gemeentegrond, op boerenerven, en eigenlijk overal waar er sloten zijn. De komende jaren komen er 800 bij. De eerste in die reeks werd vrijdag geplaatst in de gemeente Maasgouw.

Video: L1

Droge zomers
Bij die plaatsing was bestuurder Har Frenken van Waterschap Limburg aanwezig. Hij is blij dat de gemeente meewerkt aan het project. "We hebben steeds meer te maken met droge zomers, dus water vasthouden is ongelooflijk belangrijk. Dat Maasgouw ons daarin steunt is mooi", zegt Frenken.

Maasgouw
Verdeeld over Maasgouw worden 20 stuwen geplaatst de komende maand. Allemaal bij sloten die eigendom zijn van de gemeente. Frenken hoopt dat goed voorbeeld goed doet volgen. "Ook bij agrariërs kunnen stuwen geplaatst worden en ook andere terreinbeheerders hebben stuwen besteld. Kortom: er is nog genoeg te doen."

Wethouder Johan Lalieu van de gemeente Maasgouw vindt het logisch dat zijn gemeente meedoet. "Het klimaat verdient steeds meer aandacht. De ondergond heeft dit nodig. De verdroging wordt alleen maar groter. En zo'n stuwtje is een hele effectieve maatregel waar we volledig achter staan."

Megaklus
In totaal worden er in de regio rond de gemeente Maasgouw 200 stuwen geplaatst de komende jaren. Kosten daarvan liggen rond de 8 ton. Het totale project wordt nog een heel stuk duurder. Want uiteindelijke doel zijn dus 800 stuwtjes, verdeeld over Noord- en Midden-Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen