Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra stuwen in sloten tegen droogte

Geplaatst opzondag 28 februari 2021 - 7:58

In Noord- en Midden-Limburg worden de komende jaren zo'n 800 extra stuwen in sloten geplaatst tegen de verdroging.

De zogenaamde boerenstuwen moeten het water vasthouden en voorkomen dat het wegloopt naar grotere beken of de rivier. De eerste serie van 20 stuwen wordt de komende tijd geplaatst in de gemeente Maasgouw.

Zuinig met hemelwater
De droogte is een al langer bekend en groot probleem. Met het weinige regenwater dat valt, moet zo zuinig mogelijk worden omgesprongen. Dat gebeurt onder meer door het gebruik van de boerenstuwen, die het water in sloten vasthouden. In Noord- en Midden-Limburg staan er momenteel zo'n 1500 . Op gemeentegrond, op boerenerven, en eigenlijk overal waar er sloten zijn. De komende jaren komen er 800 bij. De eerste in die reeks werd vrijdag geplaatst in de gemeente Maasgouw.

Video: L1

Droge zomers
Bij die plaatsing was bestuurder Har Frenken van Waterschap Limburg aanwezig. Hij is blij dat de gemeente meewerkt aan het project. "We hebben steeds meer te maken met droge zomers, dus water vasthouden is ongelooflijk belangrijk. Dat Maasgouw ons daarin steunt is mooi", zegt Frenken.

Maasgouw
Verdeeld over Maasgouw worden 20 stuwen geplaatst de komende maand. Allemaal bij sloten die eigendom zijn van de gemeente. Frenken hoopt dat goed voorbeeld goed doet volgen. "Ook bij agrariërs kunnen stuwen geplaatst worden en ook andere terreinbeheerders hebben stuwen besteld. Kortom: er is nog genoeg te doen."

Wethouder Johan Lalieu van de gemeente Maasgouw vindt het logisch dat zijn gemeente meedoet. "Het klimaat verdient steeds meer aandacht. De ondergond heeft dit nodig. De verdroging wordt alleen maar groter. En zo'n stuwtje is een hele effectieve maatregel waar we volledig achter staan."

Megaklus
In totaal worden er in de regio rond de gemeente Maasgouw 200 stuwen geplaatst de komende jaren. Kosten daarvan liggen rond de 8 ton. Het totale project wordt nog een heel stuk duurder. Want uiteindelijke doel zijn dus 800 stuwtjes, verdeeld over Noord- en Midden-Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen