Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra statenvergadering over provinciebijdrage DSM

Geplaatst opzaterdag 24 juli 2021 - 7:56

Een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement wil op 9 september een extra vergadering van het Limburgs Parlement over de verhuizing van het hoofdkantoor van DSM van Heerlen naar Maastricht en de bijdrage van 1,75 miljoen die het provinciebestuur daaraan wil leveren.

Vóór die tijd moet dat geld in ieder geval niet worden overgemaakt, zo eisen zeven partijen in een brief aan het provinciebestuur en het presidium, de vergadering van fractievoorzitters. De zeven partijen zijn CDA, PVV, SP, SVL, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en 50Plus. Samen zijn zij goed voor 30 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement.

Verduurzaming
Het geld is bedoeld voor de verbouwing, restauratie en verduurzaming van het pand waar DSM zich gaat vestigen in Maastricht. Ook de gemeente Maastricht draagt 1,75 miljoen bij. DSM zelf zegt dat deze subsidies een rol hebben gespeeld bij het besluit om te kiezen voor Maastricht en niet voor Amsterdam of Basel. Het gaat om vijf procent van de investeringskosten in het nieuwe hoofdkantoor.

Lees ook: Limburgs parlement wil niet meebetalen aan verhuiskosten DSM

Onaangename verrassing
In de brief schrijven de zeven partijen verder dat ze ruim een week geleden onaangenaam verrast werden door de mededeling van het provinciebestuur over de bijdrage van 1,75 miljoen euro aan de verhuizing naar en de verbouwing van het nieuwe hoofdkantoor in Maastricht. In de dagen erna bleek dat er ook onvoldoende draagvlak voor was in het Limburgs Parlement.

Verbetering wijken en kernen
Het geld komt uit de provinciale regeling om de kwaliteit van Limburgse centra te verbeteren. Maar daarbij werd beoogd een impuls te geven aan de centra van dorpen, kleine kernen, buurten en wijken, zo staat in de brief.

Lees ook: Provinciebestuur: vertrek DSM uit Heerlen was voldongen feit

"Bedrijfsverplaatsingen van multinationals mogelijk maken had daarbij geen prioriteit en past daarmee niet bij het door het Limburgs Parlement vastgesteld kader", zo vinden de partijen. Ze vinden het ook onbegrijpelijk dat het provinciebestuur tot nu toe geen reactie heeft gegeven op 'de nieuw ontstane politieke werkelijkheid'. Vandaar de extra vergadering van het Limburgs Parlement en de vraag om de bijdrage aan DSM tot dan te blokkeren.

Reces
De zeven partijen kiezen om praktische redenen voor 9 september, omdat een vergadering voor het zomerreces niet meer haalbaar is. De datum in september is de eerste donderdag na de zomervakantie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen