Overslaan en naar de inhoud gaan

'Extra salaris en intimidatie om staking Nedcar te voorkomen'

Geplaatst opdonderdag 19 juli 2018 - 10:55

Medewerkers van autofabriek VDL Nedcar in Born worden op allerlei manieren onder druk gezet om niet te gaan staken.

Bronnen binnen de fabriek vertellen aan 1Limburg dat er onder meer extra salaris wordt geboden aan mensen die wél komen werken. Medewerkers schetsen het beeld van managers die het personeel op allerlei manieren proberen te paaien.

Medewerkers die vrij hebben en vrijdag toch komen werken, krijgen 200 procent betaald. Mensen die al staan ingepland en niet gaat staken krijgen 150 procent. Ook krijgen ze gratis koffie.

Intimidatie
De ondernemingsraad sprak donderdagochtend al van intimidatie van medewerkers. Werknemers zouden één voor één bij hun baas zijn geroepen. In die gesprekken werden uitzendkrachten gewezen op de tijdelijkheid van hun contract. Vaste medewerkers hebben volgens OR-voorzitter Jean Wouters te horen gekregen dat hun promotiekansen afnemen als ze gaan staken.

Lees ook: 'Stakende medewerkers Nedcar geïntimideerd'

Nieuwe cao
De vakbonden hebben aangekondigd dat medewerkers vanaf donderdagavond 21:30 uur voor 48 uur het werk neerleggen. Ze strijden al lange tijd voor een nieuwe cao in de metaalsector. Er wordt onder meer een hoger salaris geëist en kortere werkdagen. Volgens de vakbonden zitten de gesprekken muurvast. De nieuwe cao zou met terugwerkende kracht per 1 juli dit jaar gaan gelden.

Grote vrees
De directie van Nedcar zit enorm in de maag met de staking. Ze vrezen dat het grote gevolgen heeft voor het contract met BMW. "Als we nog eens gaan staken staat het partnerschap met BMW op het spel", zei directeur Paul van Vuuren eerder deze week. Juist door de productie van de Mini's van BMW kon de fabriek enkele jaren geleden een nieuwe start maken.

Bronnen melden dat er doorgaans op één dag 900 auto's worden gemaakt in Born. De directie zou met alle acties proberen om voldoende mensen aan het werk te krijgen, zodat alsnog 700 auto's gebouwd kunnen worden. Op die manier willen ze BMW tevreden houden.

Lees ook: Opnieuw staking bij VDL Nedcar, directie vreest vertrek BMW

Stakingsbereidheid groot
Volgens vakbond FNV is de stakingsbereidheid groot, maar is er ook sprake van angst onder het personeel. "Er is sprake van intimidatie", zegt ook vakbondsbestuurder Hans Wijers. "Daarom is er sprake van angst bij medewerkers. We roepen iedereen die hiermee te maken krijgt ook op om zich te melden."

FNV heeft een telefoonnummer waarop mensen terechtkunnen. "Die lijn wordt niet platgebeld, dus je ziet hoe diep de angst zit", zegt Wijers daarover.

Verdeeldheid
Onder het personeel zou verdeeldheid zijn over de staking, zo blijkt uit conversaties tussen medewerkers die deze redactie heeft ingezien. Een deel van de medewerkers vreest ook gevolgen voor het contract met BMW en maakt zich daarom zorgen over de eigen toekomst.

Lees ook: Nedcar wilde niet-stakers extra betalen, maar ziet er vanaf

Reactie Nedcar
Een woordvoerder van VDL Nedcar zegt dat er is nagedacht over het betalen van extra salaris aan mensen die niet gaan staken, maar heeft besloten om daar vanaf te zien. Over de intimidatie zegt de directeur van het bedrijf dat het niet wordt getolereerd, zo laat een woordvoerder weten. "Dit gedrag willen we van onze leidinggevenden niet zien. Dat is ook met hen én met medewerkers besproken", aldus de woordvoerder. Medewerkers die hier toch mee te maken hebben, worden opgeroepen om zich te melden. "Maar dat heeft tot nu toe nog niemand gedaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen