Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Extra salaris en intimidatie om staking Nedcar te voorkomen'

Geplaatst opdonderdag 19 juli 2018 - 10:55

Medewerkers van autofabriek VDL Nedcar in Born worden op allerlei manieren onder druk gezet om niet te gaan staken.

Bronnen binnen de fabriek vertellen aan 1Limburg dat er onder meer extra salaris wordt geboden aan mensen die wél komen werken. Medewerkers schetsen het beeld van managers die het personeel op allerlei manieren proberen te paaien.

Medewerkers die vrij hebben en vrijdag toch komen werken, krijgen 200 procent betaald. Mensen die al staan ingepland en niet gaat staken krijgen 150 procent. Ook krijgen ze gratis koffie.

Intimidatie
De ondernemingsraad sprak donderdagochtend al van intimidatie van medewerkers. Werknemers zouden één voor één bij hun baas zijn geroepen. In die gesprekken werden uitzendkrachten gewezen op de tijdelijkheid van hun contract. Vaste medewerkers hebben volgens OR-voorzitter Jean Wouters te horen gekregen dat hun promotiekansen afnemen als ze gaan staken.

Lees ook: 'Stakende medewerkers Nedcar geïntimideerd'

Nieuwe cao
De vakbonden hebben aangekondigd dat medewerkers vanaf donderdagavond 21:30 uur voor 48 uur het werk neerleggen. Ze strijden al lange tijd voor een nieuwe cao in de metaalsector. Er wordt onder meer een hoger salaris geëist en kortere werkdagen. Volgens de vakbonden zitten de gesprekken muurvast. De nieuwe cao zou met terugwerkende kracht per 1 juli dit jaar gaan gelden.

Grote vrees
De directie van Nedcar zit enorm in de maag met de staking. Ze vrezen dat het grote gevolgen heeft voor het contract met BMW. "Als we nog eens gaan staken staat het partnerschap met BMW op het spel", zei directeur Paul van Vuuren eerder deze week. Juist door de productie van de Mini's van BMW kon de fabriek enkele jaren geleden een nieuwe start maken.

Bronnen melden dat er doorgaans op één dag 900 auto's worden gemaakt in Born. De directie zou met alle acties proberen om voldoende mensen aan het werk te krijgen, zodat alsnog 700 auto's gebouwd kunnen worden. Op die manier willen ze BMW tevreden houden.

Lees ook: Opnieuw staking bij VDL Nedcar, directie vreest vertrek BMW

Stakingsbereidheid groot
Volgens vakbond FNV is de stakingsbereidheid groot, maar is er ook sprake van angst onder het personeel. "Er is sprake van intimidatie", zegt ook vakbondsbestuurder Hans Wijers. "Daarom is er sprake van angst bij medewerkers. We roepen iedereen die hiermee te maken krijgt ook op om zich te melden."

FNV heeft een telefoonnummer waarop mensen terechtkunnen. "Die lijn wordt niet platgebeld, dus je ziet hoe diep de angst zit", zegt Wijers daarover.

Verdeeldheid
Onder het personeel zou verdeeldheid zijn over de staking, zo blijkt uit conversaties tussen medewerkers die deze redactie heeft ingezien. Een deel van de medewerkers vreest ook gevolgen voor het contract met BMW en maakt zich daarom zorgen over de eigen toekomst.

Lees ook: Nedcar wilde niet-stakers extra betalen, maar ziet er vanaf

Reactie Nedcar
Een woordvoerder van VDL Nedcar zegt dat er is nagedacht over het betalen van extra salaris aan mensen die niet gaan staken, maar heeft besloten om daar vanaf te zien. Over de intimidatie zegt de directeur van het bedrijf dat het niet wordt getolereerd, zo laat een woordvoerder weten. "Dit gedrag willen we van onze leidinggevenden niet zien. Dat is ook met hen én met medewerkers besproken", aldus de woordvoerder. Medewerkers die hier toch mee te maken hebben, worden opgeroepen om zich te melden. "Maar dat heeft tot nu toe nog niemand gedaan."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Stem op je favoriete Vastelaovesgezicht

We zoeken weer een nieuw gezicht voor het nieuwe vastelaovesseizoen! Wie o wie wordt het nieuwe gezicht van de Vastelaovend? Er zijn 8 finalisten!

Als hét L11 Alaaf Vastelaovesgezicht van 2019 ben je te zien tijdens het hele vastelaovesseizoen. Dat kan zijn op L1 TV, op de website, op onze Facebookpagina of bij nog andere uitingen. We maken een mooie, professionele foto van je die hiervoor gebruikt wordt.

Stem op je favoriet
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Met trots presenteert L1 haar nieuwste tv-programma: L1mburg Centraal. Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Fabienne Nijsten, Kirsten Paulus, Sander Kleikers en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen