Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra pyrazool in Maas na kelderbrand Chemelot

Geplaatst opdonderdag 8 oktober 2015 - 11:03

De verhoogde lozing van pyrazool in de Maas werd veroorzaakt door de kelderbrand bij een kunstmestfabriek op het Chemelot-terrein vorige week.

Vanwege de brand werden meerdere fabrieken stilgelegd. Daardoor ontstond volgens Chemelot een bijzondere situatie die heeft geleid tot een storing van het zuiveringsproces.

Dwangsom
Sitech, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de afvalwaterzuivering van Chemelot, heeft direct maatregelen getroffen. De lozing van pyrazool valt momenteel weer binnen de norm.

Waterschap Roer en Overmaas legde Sitech dinsdag naar aanleiding van de metingen een dwangsom op. De hoogte van de dwangsom wordt donderdag bekendgemaakt.

Stikstof
Sitech loosde de afgelopen dagen ook te veel stikstof in de Maas. Het bedrijf krijgt van het waterschap een week de tijd om de lozing van stikstof binnen de norm te brengen. Lukt dit niet, dan legt het waterschap hiervoor eveneens een dwangsom op.

In een schriftelijke verklaring laat Chemelot weten hier druk mee bezig te zijn, maar dat er op dit moment nog steeds te veel stikstof in de Maas geloosd wordt.

Lees ook: Chemelot loost ook te veel stikstof op Maas

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Na jaren norm voor pyrazool in Maaswater
WML maakt weer gebruik van Maaswater
Tijdelijk nieuwe norm voor lozing pyrazool in Maas
WML wil snel weer Maaswater gebruiken voor drinkwater
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen