Overslaan en naar de inhoud gaan

'Extra personeel nodig voor toezicht op milieuvergunningen'

Geplaatst opdonderdag 14 oktober 2021 - 22:54

Gedeputeerde Madeleine van Toorenburg (CDA) noemt het onvermijdelijk dat de twee Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD) in Limburg er meer personeel bij krijgen zodat ze beter kunnen functioneren.

"Maar daarvoor is ongetwijfeld extra geld nodig, met name van het Rijk", zo zei de gedeputeerde in een Statencommissie. Die besprak een zeer kritisch rapport over het functioneren van de RUD's in het hele land. Limburg telt twee RUD's, eentje voor Zuid-Limburg en eentje voor Noord- en Midden-Limburg. Ze houden zich bezig met de handhaving en het toezicht op milieuregels.

Meer controles
Volgens Statenlid Peter Loomans van de Partij voor de Dieren gaat het te vaak om papieren exercities vanwege gebrek aan mensen en het niet stellen van prioriteiten. Hij pleitte voor meer controles in de intensieve veehouderij.

D66-Statenlid Hans van Wageningen voegde daar ook de afvalrecyclingbedrijven aan toe waar in het verleden vaker heel wat mis bij is gegaan. In dat verband was hij ook voor meer personeel, omdat dat juist geld uitspaart. "Want de provincie hoeft dan niet op te draaien voor saneringskosten als zo'n malafide bedrijf failliet gaat."

Mart Bosch van de PVV vond de 'hamvraag' wat de RUD wel of niet moet doen in Limburg.

Verbetering
Gedeputeerde Van Toorenburg is ook voorzitter van de commissie van het samenwerkingsverband van de provincies (IPO) die gaat over vergunningverlening en handhaving. Ze sprak eerder met staatssecretaris Steven van Weyenberg (D66) over de noodzakelijke verbeteringen bij de RUD's. Voor 1 december komt hij met een brief aan de Tweede Kamer over hoe hij aan de slag wil. "Wat ons betreft samen met de provincies als partner", zo stelde Van Toorenburg in de Statencommissie.

'Tandje bij'
Zij verklaarde wel dat het moeilijk is om gekwalificeerde mensen te vinden, omdat er in een kleine vijver moet worden gevist. "Maar er is veel aan de hand. Er moet in ieder geval een tandje bij. Zeker om ook strafrechtelijk tegen criminele zaken te kunnen optreden", zo zei Van Toorenburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen