Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra onderzoek Nedcar-uitbreiding: weinig impact op natuur

Geplaatst opvrijdag 1 oktober 2021 - 18:51

Ook uit een extra onderzoek blijkt dat de uitbreiding van Nedcar geen grote gevolgen heeft voor Natura 2000-gebieden in de buurt.

Dat meldt de Provincie Limburg vrijdag. De reden voor het extra onderzoek was een uitspraak van de Raad van State in een andere zaak.

Verkeerde berekening
De Provincie en Nedcar hadden tijdens de plannen voor de uitbreiding al een stikstofdepositie-onderzoek laten doen. Daaruit bleek toen ook dat er geen grote gevolgen zijn voor de natuur als de Nedcar-fabriek uitbreidt en twee provinciale wegen (N297 en N276) worden verlegd. Maar nadat groen licht voor de Nedcar-uitbreiding was gegeven, oordeelde de hoogste bestuursrechter van ons land in een andere zaak dat de berekening van stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden mogelijk onvolledig is.

Rekenprogramma
Volgens de Raad van State is dat het geval bij het gebruik van een wettelijk voorgeschreven rekenprogramma, dat ook de provincie hanteert. Het programma houdt geen rekening met wegen die liggen op een afstand groter dan vijf kilometer. Uit het extra onderzoek, wat daar wel naar keek, blijkt dat dit geen grote verschillen oplevert.

Beroep
Actiecomité De Groene Sporenwolf uit Nieuwstadt is een van de vier bezwaarmakers op de uitbreidingsplannen van Nedcar. De groep stapte juist naar de Raad van State om aan te kaarten dat de stikstofdepositieberekening verkeerd is gedaan. Nu de provincie de resultaten van het extra onderzoek heeft gepubliceerd, lijkt dat argument niet meer geldig.

De groep is daarnaast nog in afwachting van de uitspraak in een spoedprocedure om de kap van het Sterrebos tussen Holtum en Nieuwstadt tegen te houden.

Lees ook: Opnieuw spoedprocedure tegen kap Sterrebos bij Nedcar

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen