Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra 'mistvluchten' op Maastricht straks verleden tijd

Geplaatst opwoensdag 22 januari 2020 - 21:13

Eindhoven Airport gaat het landingssysteem aanpassen zodat het vliegveld minder last heeft van mist. Hierdoor zullen in de toekomst minder vluchten hoeven uit te wijken naar Maastricht Aachen Airport zoals afgelopen maanden vaker het geval was.

Dinsdag bleven voor de achtste keer in twee maanden tijd de vliegtuigen van Transavia, Ryanair en Wizz Air op Eindhoven Airport aan de grond door dichte mist. Het leidde tot geschrapte vluchten, vliegtuigen die onder meer werden omgeleid naar Maastricht en reizigers die te maken kregen met forse vertragingen.

Miljoeneninvestering
Eindhoven Airport is het zat en wil nu tien miljoen euro investeren in een zogeheten Instrument Landing Systeem (ILS). De luchthaven is volgens Omroep Brabant hierover in gesprek met Defensie, dat mede-eigenaar is van Eindhoven Airport.

Weinig zicht
ILS maakt landen bij weinig zicht mogelijk. De luchthaven in Maastricht heeft eerder al geïnvesteerd in een dergelijk systeem zodat vliegtuigen ook met weinig zicht kunnen landen en opstijgen.

Lees ook: Opnieuw Eindhovense vluchten naar MAA door mist

Landen lukt op Eindhoven Airport nu alleen als het zicht tenminste 550 meter is. Bij vertrek moet het zicht nu minimaal 300 meter zijn. Met een vernieuwd systeem en verlichting op het midden van de baan, hoeft het zicht nog maar 150 meter te zijn voor vertrekkende toestellen.

Groot onderhoud
Het is niet duidelijk wanneer Eindhoven Airport opgewassen is tegen dichte mist. Het aanleggen van een beter landingssysteem betekent dat de baan minimaal twee weken op slot gaat. Een woordvoerder van de luchthaven zegt dat de aanpassingen bij voorkeur samenvallen met het groot onderhoud van de baan.

Dat zou dus nog enkele jaren kunnen duren. Groot onderhoud aan start- en landingsbanen dient eens in de tien tot vijftien jaar te gebeuren. De laatste keer dat in Eindhoven de baan een nieuwe asfaltlaag kreeg, was in juni 2016.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen