Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra 'mistvluchten' op Maastricht straks verleden tijd

Geplaatst opwoensdag 22 januari 2020 - 21:13

Eindhoven Airport gaat het landingssysteem aanpassen zodat het vliegveld minder last heeft van mist. Hierdoor zullen in de toekomst minder vluchten hoeven uit te wijken naar Maastricht Aachen Airport zoals afgelopen maanden vaker het geval was.

Dinsdag bleven voor de achtste keer in twee maanden tijd de vliegtuigen van Transavia, Ryanair en Wizz Air op Eindhoven Airport aan de grond door dichte mist. Het leidde tot geschrapte vluchten, vliegtuigen die onder meer werden omgeleid naar Maastricht en reizigers die te maken kregen met forse vertragingen.

Miljoeneninvestering
Eindhoven Airport is het zat en wil nu tien miljoen euro investeren in een zogeheten Instrument Landing Systeem (ILS). De luchthaven is volgens Omroep Brabant hierover in gesprek met Defensie, dat mede-eigenaar is van Eindhoven Airport.

Weinig zicht
ILS maakt landen bij weinig zicht mogelijk. De luchthaven in Maastricht heeft eerder al geïnvesteerd in een dergelijk systeem zodat vliegtuigen ook met weinig zicht kunnen landen en opstijgen.

Lees ook: Opnieuw Eindhovense vluchten naar MAA door mist

Landen lukt op Eindhoven Airport nu alleen als het zicht tenminste 550 meter is. Bij vertrek moet het zicht nu minimaal 300 meter zijn. Met een vernieuwd systeem en verlichting op het midden van de baan, hoeft het zicht nog maar 150 meter te zijn voor vertrekkende toestellen.

Groot onderhoud
Het is niet duidelijk wanneer Eindhoven Airport opgewassen is tegen dichte mist. Het aanleggen van een beter landingssysteem betekent dat de baan minimaal twee weken op slot gaat. Een woordvoerder van de luchthaven zegt dat de aanpassingen bij voorkeur samenvallen met het groot onderhoud van de baan.

Dat zou dus nog enkele jaren kunnen duren. Groot onderhoud aan start- en landingsbanen dient eens in de tien tot vijftien jaar te gebeuren. De laatste keer dat in Eindhoven de baan een nieuwe asfaltlaag kreeg, was in juni 2016.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts