Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra 'mistvluchten' op Maastricht straks verleden tijd

Geplaatst opwoensdag 22 januari 2020 - 21:13

Eindhoven Airport gaat het landingssysteem aanpassen zodat het vliegveld minder last heeft van mist. Hierdoor zullen in de toekomst minder vluchten hoeven uit te wijken naar Maastricht Aachen Airport zoals afgelopen maanden vaker het geval was.

Dinsdag bleven voor de achtste keer in twee maanden tijd de vliegtuigen van Transavia, Ryanair en Wizz Air op Eindhoven Airport aan de grond door dichte mist. Het leidde tot geschrapte vluchten, vliegtuigen die onder meer werden omgeleid naar Maastricht en reizigers die te maken kregen met forse vertragingen.

Miljoeneninvestering
Eindhoven Airport is het zat en wil nu tien miljoen euro investeren in een zogeheten Instrument Landing Systeem (ILS). De luchthaven is volgens Omroep Brabant hierover in gesprek met Defensie, dat mede-eigenaar is van Eindhoven Airport.

Weinig zicht
ILS maakt landen bij weinig zicht mogelijk. De luchthaven in Maastricht heeft eerder al geïnvesteerd in een dergelijk systeem zodat vliegtuigen ook met weinig zicht kunnen landen en opstijgen.

Lees ook: Opnieuw Eindhovense vluchten naar MAA door mist

Landen lukt op Eindhoven Airport nu alleen als het zicht tenminste 550 meter is. Bij vertrek moet het zicht nu minimaal 300 meter zijn. Met een vernieuwd systeem en verlichting op het midden van de baan, hoeft het zicht nog maar 150 meter te zijn voor vertrekkende toestellen.

Groot onderhoud
Het is niet duidelijk wanneer Eindhoven Airport opgewassen is tegen dichte mist. Het aanleggen van een beter landingssysteem betekent dat de baan minimaal twee weken op slot gaat. Een woordvoerder van de luchthaven zegt dat de aanpassingen bij voorkeur samenvallen met het groot onderhoud van de baan.

Dat zou dus nog enkele jaren kunnen duren. Groot onderhoud aan start- en landingsbanen dient eens in de tien tot vijftien jaar te gebeuren. De laatste keer dat in Eindhoven de baan een nieuwe asfaltlaag kreeg, was in juni 2016.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen