Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra 'mistvluchten' op Maastricht straks verleden tijd

Geplaatst opwoensdag 22 januari 2020 - 21:13

Eindhoven Airport gaat het landingssysteem aanpassen zodat het vliegveld minder last heeft van mist. Hierdoor zullen in de toekomst minder vluchten hoeven uit te wijken naar Maastricht Aachen Airport zoals afgelopen maanden vaker het geval was.

Dinsdag bleven voor de achtste keer in twee maanden tijd de vliegtuigen van Transavia, Ryanair en Wizz Air op Eindhoven Airport aan de grond door dichte mist. Het leidde tot geschrapte vluchten, vliegtuigen die onder meer werden omgeleid naar Maastricht en reizigers die te maken kregen met forse vertragingen.

Miljoeneninvestering
Eindhoven Airport is het zat en wil nu tien miljoen euro investeren in een zogeheten Instrument Landing Systeem (ILS). De luchthaven is volgens Omroep Brabant hierover in gesprek met Defensie, dat mede-eigenaar is van Eindhoven Airport.

Weinig zicht
ILS maakt landen bij weinig zicht mogelijk. De luchthaven in Maastricht heeft eerder al geïnvesteerd in een dergelijk systeem zodat vliegtuigen ook met weinig zicht kunnen landen en opstijgen.

Lees ook: Opnieuw Eindhovense vluchten naar MAA door mist

Landen lukt op Eindhoven Airport nu alleen als het zicht tenminste 550 meter is. Bij vertrek moet het zicht nu minimaal 300 meter zijn. Met een vernieuwd systeem en verlichting op het midden van de baan, hoeft het zicht nog maar 150 meter te zijn voor vertrekkende toestellen.

Groot onderhoud
Het is niet duidelijk wanneer Eindhoven Airport opgewassen is tegen dichte mist. Het aanleggen van een beter landingssysteem betekent dat de baan minimaal twee weken op slot gaat. Een woordvoerder van de luchthaven zegt dat de aanpassingen bij voorkeur samenvallen met het groot onderhoud van de baan.

Dat zou dus nog enkele jaren kunnen duren. Groot onderhoud aan start- en landingsbanen dient eens in de tien tot vijftien jaar te gebeuren. De laatste keer dat in Eindhoven de baan een nieuwe asfaltlaag kreeg, was in juni 2016.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen