Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra maatregelen bisdom Roermond vanwege corona

Geplaatst opvrijdag 13 maart 2020 - 11:28

Het bisdom Roermond heeft aangescherpte maatregelen genomen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen.

Avondmissen op zaterdag en de zondagse hoogmis gaan tot en met 31 maart niet door.

Uitvaarten
Uitvaarten vinden nog wel plaats, maar daar mogen niet meer dan 100 mensen bij aanwezig zijn. Doopvieringen gaan gewoon door. "Dat zijn bijeenkomsten in kleine kring, daar zijn geen 100 mensen bij", licht een woordvoerder namens het bisdom toe.

Doordeweeks
Aanleiding voor de verscherpte maatregelen is het besluit van de regering om voorlopig bijeenkomsten met meer dan 100 bezoekers te verbieden. Het bisdom wijst op de mogelijkheid om doordeweeks een mis bij te wonen. "Dan zijn er minder kerkgangers per dienst aanwezig." Ook dan geldt een maximum van 100 bezoekers per bijeenkomst. Alle bisdommen in Nederland houden zich aan de nieuwe maatregelen.

Hostie
Eerder kondigde het bisdom al een serie verordeningen af. Zo leggen celebranten de hostie voorlopig niet meer op de tong.

Lees ook: Voorlopig geen hostie op de tong vanwege coronavirus

Communie
De presentatievieringen voor communicanten gaan voorlopig ook niet door. "Dat is een bijeenkomst voor kinderen in de aanloop naar hun eerste heilige communie", legt de woordvoerder uit. Volgens hem komt die eerste communie nog niet in gevaar. "Die vieringen zijn later in het voorjaar." De presentatieviering is geen verplichte bijeenkomst die vooraf moet gaan aan de eerste heilige communie.

Kerkrade-West
De maatregelen hebben direct gevolgen voor enkele parochies in Kerkrade-West. "De voorstellingsmissen in de Sint Jozefkerk in Kaalheide en in de Sint Martinuskerk in Spekholzerheide gaan niet door", vertelt pastoor Frank Sweer. In Kaalheide zou die mis zaterdagavond 14 maart zijn en in Spekholzerheide op zondagochtend 15 maart.

Spoorzoeker
Leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisschool De Spoorzoeker zien hun vormselviering in de Martinuskerk voorlopig niet doorgaan. "Die bijeenkomst zou op vrijdag 20 maart zijn, maar die gaan we verplaatsen naar een ander moment", vertelt Sweer.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen