Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra laag op bodem van mogelijk lek Julianakanaal

Geplaatst opdinsdag 22 november 2016 - 6:45

In opdracht van Rijkswaterstaat is gisteren gestart met het aanbrengen van een extra waterdichte laag op de bodem van het mogelijk lekkende Julianakanaal bij Obbicht.

Om het Julianakanaal te verdiepen is de kleilaag op de bodem verwijderd en daarna vervangen door een nieuwe waterbodem van betonietmatten. Sinds die werkzaamheden bij Obbicht begin september zijn gestart, hebben vijf verderop gelegen woningen aan Hitsberg overlast van sterk gestegen grondwater. Weglekkend kanaalwater is zeer waarschijnlijk de oorzaak hiervan.
Mattenbodem
Rijkswaterstaat laat nu ‘extra waterremmend materiaal’ aanbrengen op de plek waar de nieuwe mattenbodem aansluit op de oude kleilaag. Gehoopt wordt dat daarmee het grondwaterpeil in de omgeving weer sterk zakt en het lek daarmee boven is.
Ander probleem
Wanneer de maatregel niet of onvoldoende helpt, kan dat volgens een woordvoerster van Rijkwaterstaat wijzen op een ander probleem. Zo is het mogelijk dat ergens in de omgeving een ‘onverwachte stagnatie van grondwaterstromen’ is ontstaan, die het ondergronds afstromen van het water richting de Maas verhindert.
Pomp
Het onderzoek naar alle mogelijke oorzaken van de wateroverlast in
Obbicht wordt voortgezet. Hieruit moet blijken of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. Een continu draaiende pomp aan Hitsberg voorkomt al meer dan twee maanden dat grondwater opnieuw in de woningen komt.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen