Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra laag op bodem van mogelijk lek Julianakanaal

Geplaatst opdinsdag 22 november 2016 - 6:45

In opdracht van Rijkswaterstaat is gisteren gestart met het aanbrengen van een extra waterdichte laag op de bodem van het mogelijk lekkende Julianakanaal bij Obbicht.

Om het Julianakanaal te verdiepen is de kleilaag op de bodem verwijderd en daarna vervangen door een nieuwe waterbodem van betonietmatten. Sinds die werkzaamheden bij Obbicht begin september zijn gestart, hebben vijf verderop gelegen woningen aan Hitsberg overlast van sterk gestegen grondwater. Weglekkend kanaalwater is zeer waarschijnlijk de oorzaak hiervan.
Mattenbodem
Rijkswaterstaat laat nu ‘extra waterremmend materiaal’ aanbrengen op de plek waar de nieuwe mattenbodem aansluit op de oude kleilaag. Gehoopt wordt dat daarmee het grondwaterpeil in de omgeving weer sterk zakt en het lek daarmee boven is.
Ander probleem
Wanneer de maatregel niet of onvoldoende helpt, kan dat volgens een woordvoerster van Rijkwaterstaat wijzen op een ander probleem. Zo is het mogelijk dat ergens in de omgeving een ‘onverwachte stagnatie van grondwaterstromen’ is ontstaan, die het ondergronds afstromen van het water richting de Maas verhindert.
Pomp
Het onderzoek naar alle mogelijke oorzaken van de wateroverlast in
Obbicht wordt voortgezet. Hieruit moet blijken of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. Een continu draaiende pomp aan Hitsberg voorkomt al meer dan twee maanden dat grondwater opnieuw in de woningen komt.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen