Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra koelruimte bij crematorium wegens hoge sterftecijfers

Geplaatst opwoensdag 13 januari 2021 - 17:58

De tweede coronagolf laat ook zijn sporen na in de uitvaartwereld zoals bij crematorium Nedermaas in Geleen.

Het crematorium en uitvaartcentrum aan de Vouershof heeft het aantal plaatsen voor overledenen moeten uitbreiden met een koelcontainer buiten het gebouw.

'Helemaal vol'
Om het grote aantal doden een waardig afscheid te geven worden er langere dagen gemaakt dan normaal. Ook zijn er af en toe ook uitvaarten op zondag. Daarbij staat er sinds kort naast het gebouw een extra koelruimte in de vorm van een container. "In deze gekoelde ruimte liggen acht overledenen. In de koelruimtes in het gebouw liggen er nog eens 21, dus daarmee ligt het helemaal vol", zegt locatiemanager Veronique van Kruijssen.

Het crematorium heeft twee ovens. Vandaag zijn er elf crematies, terwijl dat er in normale tijden vijf of zes zijn. Van Kruijssen: "Een deel van de overledenen is gestorven door corona. Maar we zitten ook in de jaarlijkse griepperiode."

Lees ook: Wrange mijlpaal: duizendste elektrische crematie

Om alles in goede banen te leiden, maken crematoriummedewerkers langere dagen. Soms is er ook op zondag een uitvaart. Van Kruijssen: "Dat is wel vergelijkbaar met de eerste golf in het voorjaar 2020. We beginnen op tijd en soms werken we door tot elf uur 's avonds."

Een ding dat anders is dan tijdens de eerste lockdown, is de mogelijkheid tot napraten. "Gelukkig mogen we de nabestaanden in onze eetzalen met een groep van 30 tot 50 personen ontvangen. Dan kunnen ze napraten en dat helpt wel bij de verwerking van het verlies".

Lees ook: Corona: afscheid nemen lijkt vooral een strijd tegen de klok

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen