Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra koelruimte bij crematorium wegens hoge sterftecijfers

Geplaatst opwoensdag 13 januari 2021 - 17:58

De tweede coronagolf laat ook zijn sporen na in de uitvaartwereld zoals bij crematorium Nedermaas in Geleen.

Het crematorium en uitvaartcentrum aan de Vouershof heeft het aantal plaatsen voor overledenen moeten uitbreiden met een koelcontainer buiten het gebouw.

'Helemaal vol'
Om het grote aantal doden een waardig afscheid te geven worden er langere dagen gemaakt dan normaal. Ook zijn er af en toe ook uitvaarten op zondag. Daarbij staat er sinds kort naast het gebouw een extra koelruimte in de vorm van een container. "In deze gekoelde ruimte liggen acht overledenen. In de koelruimtes in het gebouw liggen er nog eens 21, dus daarmee ligt het helemaal vol", zegt locatiemanager Veronique van Kruijssen.

Het crematorium heeft twee ovens. Vandaag zijn er elf crematies, terwijl dat er in normale tijden vijf of zes zijn. Van Kruijssen: "Een deel van de overledenen is gestorven door corona. Maar we zitten ook in de jaarlijkse griepperiode."

Lees ook: Wrange mijlpaal: duizendste elektrische crematie

Om alles in goede banen te leiden, maken crematoriummedewerkers langere dagen. Soms is er ook op zondag een uitvaart. Van Kruijssen: "Dat is wel vergelijkbaar met de eerste golf in het voorjaar 2020. We beginnen op tijd en soms werken we door tot elf uur 's avonds."

Een ding dat anders is dan tijdens de eerste lockdown, is de mogelijkheid tot napraten. "Gelukkig mogen we de nabestaanden in onze eetzalen met een groep van 30 tot 50 personen ontvangen. Dan kunnen ze napraten en dat helpt wel bij de verwerking van het verlies".

Lees ook: Corona: afscheid nemen lijkt vooral een strijd tegen de klok

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen