Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra griepprikken om druk op de zorg te verlichten

Geplaatst opwoensdag 13 oktober 2021 - 18:35

Huisartsen vrezen dat de griep in de komende snotterperiode flink om zich heen kan grijpen. Daarom zetten ze alles op alles om de kwetsbare doelgroepen op tijd in te enten met een griepvaccin.

De griep kreeg afgelopen jaar nauwelijks voet aan de grond vanwege de geldende coronamaatregelen.

Griepgolf
Mensen wasten geregeld hun handen, hielden anderhalve meter afstand en half Nederland ging op slot om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De overdracht van het griepvirus ging hierdoor ook omlaag. De verwachting is dat de lichamelijke weerstand tegen de griep ook verminderd is. Deskundigen sluiten niet uit dat de griep daarom flink kan huishouden. Een volgende pandemie met veel zieken en soms fatale gevolgen moet worden voorkomen. Zeker nu de zorg tot over de oren in het werk zit.

Uitnodiging
Daarom krijgen honderdduizenden Limburgers in de maanden oktober en november een uitnodiging voor de griepprik. Het gaat om mensen boven de 60 jaar, verzorgenden en mensen met een medische aandoening.

Deze week starten de huisartsen met het zetten van de prik. Bij Medisch Centrum Wieënhof in Venray zijn op de eerste prikdag, woensdag, 2000 mensen ingeënt tegen de griep.

Video L1

Inhaalzorg
Volgens huisarts Niels Rossen is het dit jaar extra belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de vaccinatie halen. Door de coronamaatregelen hadden we vorige winter nauwelijks griep. Verwacht wordt dat het dit jaar extra hard toeslaat en meer mensen ziek worden. Huisarts Rossen is bezorgd daarover: "Met COVID-19, de griep en de inhaalzorg op de agenda is het erg druk. Het is geen ideale combinatie."

Betaling
Dit jaar heeft de Gezondheidsraad de groep die in aanmerking komt voor de gratis griepprik uitgebreid. Ook zwangere vrouwen en mensen met ernstig overgewicht kunnen naar de huisarts om de prik te krijgen. Wie geen oproep krijgt maar wel een vaccinatie wil, kan die tegen betaling bestellen bij de apotheek. De huisarts kan het griepvaccin daarna toedienen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen