Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Extra geld voor Limburgse gemeenten

Geplaatst opvrijdag 6 april 2018 - 8:37

De 33 Limburgse gemeenten krijgen meer financiële armslag. Ze krijgen flink meer geld van het Rijk via het gemeentefonds.

In totaal gaat het dit jaar om vijftien miljoen euro extra. In 2019 loopt dat op tot 73 miljoen. In de jaren erna klimt dat bedrag verder naar uiteindelijk ruim 180 miljoen extra in 2022.

Afspraak
De hogere uitkering uit het gemeentefonds is afgesproken in het regeerakkoord van het kabinet. Ook vloeit ze voort uit het zogeheten Interbestuurlijk Programma. Daarin hebben de provincies, gemeenten, waterschappen en het Rijk afspraken gemaakt over gezamenlijk beleid, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame energie. Een deel van het extra geld is dan ook daarvoor bedoeld.

Ruimer jasje
SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen noemt het "mooi dat gemeenten ruimer in hun financiële jasje komen te zitten". "Ze kunnen het geld goed gebruiken om de ontstane tekorten in het sociaal domein in te lopen", aldus de gedeputeerde.

Tekorten
Voor bijvoorbeeld gemeenten zoals Venlo en Sittard-Geleen is het extra geld dan ook meer dan welkom. Die gemeenten kampen met grote begrotingsproblemen vanwege forse tekorten op de uitgaven voor zorg en jeugdhulp.

Venlo krijgt nu dit jaar bijna twee miljoen extra. Dat bedrag loopt via bijna acht miljoen in 2019 op tot bijna negentien miljoen in 2022. Voor Sittard-Geleen gaat het om 1,2 miljoen extra dit jaar, ruim zes miljoen in 2019 en zestien miljoen meer in 2022.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen