Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra geld voor Limburgse gemeenten

Geplaatst opvrijdag 6 april 2018 - 8:37

De 33 Limburgse gemeenten krijgen meer financiële armslag. Ze krijgen flink meer geld van het Rijk via het gemeentefonds.

In totaal gaat het dit jaar om vijftien miljoen euro extra. In 2019 loopt dat op tot 73 miljoen. In de jaren erna klimt dat bedrag verder naar uiteindelijk ruim 180 miljoen extra in 2022.

Afspraak
De hogere uitkering uit het gemeentefonds is afgesproken in het regeerakkoord van het kabinet. Ook vloeit ze voort uit het zogeheten Interbestuurlijk Programma. Daarin hebben de provincies, gemeenten, waterschappen en het Rijk afspraken gemaakt over gezamenlijk beleid, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame energie. Een deel van het extra geld is dan ook daarvoor bedoeld.

Ruimer jasje
SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen noemt het "mooi dat gemeenten ruimer in hun financiële jasje komen te zitten". "Ze kunnen het geld goed gebruiken om de ontstane tekorten in het sociaal domein in te lopen", aldus de gedeputeerde.

Tekorten
Voor bijvoorbeeld gemeenten zoals Venlo en Sittard-Geleen is het extra geld dan ook meer dan welkom. Die gemeenten kampen met grote begrotingsproblemen vanwege forse tekorten op de uitgaven voor zorg en jeugdhulp.

Venlo krijgt nu dit jaar bijna twee miljoen extra. Dat bedrag loopt via bijna acht miljoen in 2019 op tot bijna negentien miljoen in 2022. Voor Sittard-Geleen gaat het om 1,2 miljoen extra dit jaar, ruim zes miljoen in 2019 en zestien miljoen meer in 2022.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen