Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Extra geld voor Limburgse gemeenten

Geplaatst opvrijdag 6 april 2018 - 8:37

De 33 Limburgse gemeenten krijgen meer financiële armslag. Ze krijgen flink meer geld van het Rijk via het gemeentefonds.

In totaal gaat het dit jaar om vijftien miljoen euro extra. In 2019 loopt dat op tot 73 miljoen. In de jaren erna klimt dat bedrag verder naar uiteindelijk ruim 180 miljoen extra in 2022.

Afspraak
De hogere uitkering uit het gemeentefonds is afgesproken in het regeerakkoord van het kabinet. Ook vloeit ze voort uit het zogeheten Interbestuurlijk Programma. Daarin hebben de provincies, gemeenten, waterschappen en het Rijk afspraken gemaakt over gezamenlijk beleid, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame energie. Een deel van het extra geld is dan ook daarvoor bedoeld.

Ruimer jasje
SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen noemt het "mooi dat gemeenten ruimer in hun financiële jasje komen te zitten". "Ze kunnen het geld goed gebruiken om de ontstane tekorten in het sociaal domein in te lopen", aldus de gedeputeerde.

Tekorten
Voor bijvoorbeeld gemeenten zoals Venlo en Sittard-Geleen is het extra geld dan ook meer dan welkom. Die gemeenten kampen met grote begrotingsproblemen vanwege forse tekorten op de uitgaven voor zorg en jeugdhulp.

Venlo krijgt nu dit jaar bijna twee miljoen extra. Dat bedrag loopt via bijna acht miljoen in 2019 op tot bijna negentien miljoen in 2022. Voor Sittard-Geleen gaat het om 1,2 miljoen extra dit jaar, ruim zes miljoen in 2019 en zestien miljoen meer in 2022.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen