Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra geld voor hulp- en veiligheidsdiensten MAA

Geplaatst opvrijdag 13 december 2019 - 6:19

Een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement steunt een hogere bijdrage voor brandweer en veiligheid op Maastricht Aachen Airport (MAA).

Die gaat met 1,2 miljoen euro omhoog naar 4 miljoen euro.

Eisen
De provincie staat als eigenaar van MAA aan de lat voor deze zogeheten NEDAB-kosten, de Niet-Economische Diensten van Algemeen Belang. De kostenstijging wordt vooral veroorzaakt door nieuwe, strengere veiligheidseisen. Vandaar dat het provinciebestuur die onafwendbaar vond.

Geen risico
Ook partijen die kritisch zijn over de toekomst van het vliegveld in Beek, stemden in met de verhoging. “Al is dat schoorvoetend”, zei D66. De SP stelde dat de stijging 'rechtvaardig lijkt.' 50Plus vond dat 'met veiligheid geen risico mag worden genomen.'

De Partij voor de Dieren liet een afwijkend geluid horen. "De veiligheid en volksgezondheid zijn het beste gediend door het stoppen met verdere investeringen. Met een krimp van MAA en uiteindelijk sluiting", aldus de partij.

Kosten-baten
Het debat in het Limburgs Parlement ging overigens maar zijdelings over het concrete voorstel van de NEDAB kosten. Belangrijkste thema was opnieuw de zogeheten Maatschappelijke Kosten-Batenanalyse (MKBA) van het vliegveld. Daarin wordt gekeken naar de economische en maatschappelijke effecten van een aantal scenario's: het huidige groeitempo, een hoger en een lager tempo.

Scenario's
Een meerderheid van CDA, Forum voor Democratie, PVV en VVD wil niet dat er ook nog gekeken wordt naar een scenario waarbij het vliegveld dicht gaat. Alle zeven andere partijen willen dat wel. Maar zij hebben slechts 19 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement. Een maand geleden werd een motie voor zo’n ruimer MKBA dan ook verworpen.

Gedoe
Toch komt het onderwerp vrijdag opnieuw aan de orde, omdat de SP via de zogeheten Controlecommissie alsnog zo'n MKBA met sluitingsvariant door wil drukken. In reactie daarop komt de VVD met een motie om dat te verhinderen. Die kan zo goed als zeker rekenen op een meerderheid.

Lees ook: VVD komt met motie tegen onderzoek vliegveld

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen