Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra geld Rijk : NOVI-status voor Zuid-Limburg en De Peel

Geplaatst opdonderdag 18 februari 2021 - 12:46

Zuid-Limburg en De Peel hebben definitief de status van NOVI-gebied gekregen. Dat wil zeggen dat beide gebieden de komende jaren op extra financiële middelen van het Rijk kunnen rekenen bij hun verdere ontwikkeling.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft dat laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. NOVI staat voor Nationale Omgevingsvisie.

Voorlopig
In juni 2020 hadden Zuid-Limburg en De Peel al een voorlopige NOVI-status gekregen. Daarna hebben de betrokken gemeenten, de provincie en het Rijk een gezamenlijk plan van aanpak opgesteld. "De voortvarendheid waarmee deze plannen gezamenlijk zijn opgesteld heeft daar mede aan toe bijgedragen”, aldus gedeputeerde Andy Dritty. "Met de toekenning van deze definitieve status kunnen we echt van start met het opstellen van een regionale investeringsagenda. Het is mooi om te zien dat de inzet van ons allen geleid heeft tot dit resultaat."

Achterstanden wegwerken
Voor Zuid-Limburg gaat het om het (grensoverschrijdend) duurzaam, innovatief en circulair maken van de economie, het zorgen voor sterke en gezonde steden en het versterken van het Nationaal Landschap als groene long voor Zuid-Limburg. "De NOVI-aanpak in Zuid-Limburg is gericht op het verzilveren van kansen en het wegwerken van achterstanden op sociaal en gezondheidsgebied", zo stelt gedeputeerde Dritty. "Daar loopt het benutten van grensoverschrijdende kansen als een rode draad doorheen."

Ondermijning en natuur
Bij het NOVI-gebied De Peel, dat zowel in Limburg als in Noord-Brabant ligt, gaat het onder meer om de overgang naar duurzame(re) landbouw en energie, het herstellen van de natuur en de aanpak van droogte. En tegelijkertijd om het verbeteren van de leefbaarheid en de beschikbaarheid van voorzieningen en het tegengaan van ondermijning door criminelen.

Ruimte
Gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) spreekt van een regio-overstijgende gebiedsaanpak. "In de Peel komen heel veel opgaven samen die elkaar beïnvloeden en vaak ook on ruimte vragen. Denk maar aan de landbouw- en energietransitie naar wind en zon. En aan verbeteren van de natuur en de kwaliteit van de leefomgeving", zo Mackus.

In totaal waren acht gebieden in Nederland als voorlopig NOVI-gebied aangemerkt. Daarvan zijn er nu drie definitief geworden. Naast Zuid-Limburg en De Peel is dat het Groene Hart in de Randstad. Over de vijf anderen moet de minister nog een besluit nemen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen