Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Extra geld niet de redding voor een kleine school'

Geplaatst opdinsdag 13 maart 2018 - 16:44

De extra steun die onderwijsminister Slob heeft toegezegd voor kleine scholen, lost het probleem niet op. Dat zeggen Limburge scholenkoepels.

"Dit is niet de redding voor een kleine school", vertelt Peter Lemmens van scholenkoepel Kindante. Hij vertegenwoordigt 38 scholen in de westelijke mijnstreek.

Sluiting voorkomen
93 kleine scholen (tot maximaal 143 leerlingen) in dorpen en steden in Limburg krijgen extra geld om sluiting te voorkomen. Het gaat om een bedrag variërend van 500 euro tot maximaal 20.000 euro per kleine school. Het kabinet maakte dinsdag bekend dat hier 20 miljoen euro voor vrij wordt gemaakt. Dit bedrag komt bovenop de 120 miljoen die jaarlijks al beschikbaar is.

Aparte doelgroep
"Wij vinden het heel mooi als er extra geld beschikbaar komt. Maar wij hadden een andere keuze gemaakt. Het onderwijs komt gemiddeld zo'n 25 procent tekort op de bekostiging. Daar zou iets aan gedaan moeten worden en niet alleen een aparte doelgroep", aldus Lemmens. Ook scholenkoepels Innovo en Movare onderschrijven dit. Bij Innovo zijn ruim 45 scholen voor basisschoolonderwijs in Zuid- en Midden-Limburg aangesloten. 47 scholen vallen onder Movare.

Verdwijnen
Limburg heeft last van het verdwijnen van scholen in de kleine kernen vanwege de krimp. "We begrijpen het sentiment, maar de leefbaarheid in het dorp hangt niet af van de school. Het is altijd lastig als een dorp zonder school komt te zitten. Het is vaak het laatste dat er nog is. Maar we moeten kwalitatief goed onderwijs kunnen garaderen."

Kwetsbaar
Volgens Kindante zijn kleine scholen vaak kwetsbaar: "Als jij met drie of vier leerkrachten een school moet runnen. Als er eentje ziek wordt valt meteen een kwart weg. Er is vaak niemand die dat kan opvangen. Het wordt heel kwetsbaar en dat vinden wij onverantwoord."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen