Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Extra geld niet de redding voor een kleine school'

Geplaatst opdinsdag 13 maart 2018 - 16:44

De extra steun die onderwijsminister Slob heeft toegezegd voor kleine scholen, lost het probleem niet op. Dat zeggen Limburge scholenkoepels.

"Dit is niet de redding voor een kleine school", vertelt Peter Lemmens van scholenkoepel Kindante. Hij vertegenwoordigt 38 scholen in de westelijke mijnstreek.

Sluiting voorkomen
93 kleine scholen (tot maximaal 143 leerlingen) in dorpen en steden in Limburg krijgen extra geld om sluiting te voorkomen. Het gaat om een bedrag variërend van 500 euro tot maximaal 20.000 euro per kleine school. Het kabinet maakte dinsdag bekend dat hier 20 miljoen euro voor vrij wordt gemaakt. Dit bedrag komt bovenop de 120 miljoen die jaarlijks al beschikbaar is.

Aparte doelgroep
"Wij vinden het heel mooi als er extra geld beschikbaar komt. Maar wij hadden een andere keuze gemaakt. Het onderwijs komt gemiddeld zo'n 25 procent tekort op de bekostiging. Daar zou iets aan gedaan moeten worden en niet alleen een aparte doelgroep", aldus Lemmens. Ook scholenkoepels Innovo en Movare onderschrijven dit. Bij Innovo zijn ruim 45 scholen voor basisschoolonderwijs in Zuid- en Midden-Limburg aangesloten. 47 scholen vallen onder Movare.

Verdwijnen
Limburg heeft last van het verdwijnen van scholen in de kleine kernen vanwege de krimp. "We begrijpen het sentiment, maar de leefbaarheid in het dorp hangt niet af van de school. Het is altijd lastig als een dorp zonder school komt te zitten. Het is vaak het laatste dat er nog is. Maar we moeten kwalitatief goed onderwijs kunnen garaderen."

Kwetsbaar
Volgens Kindante zijn kleine scholen vaak kwetsbaar: "Als jij met drie of vier leerkrachten een school moet runnen. Als er eentje ziek wordt valt meteen een kwart weg. Er is vaak niemand die dat kan opvangen. Het wordt heel kwetsbaar en dat vinden wij onverantwoord."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Beddenspeciaalzaak viert jubileum met hoge kortingen op topmerken

Ruwette bestaat 50 jaar. Een halve eeuw. Een gouden moment. En dat vieren we graag met u!
Wij geven van 6 t/m 29 september op ons hele assortiment 19,68% korting.
Gebruik de kortingscode: ‘goud’ in uw winkelmandje en profiteer direct.

Bekijk hier de aanbieding!
Uitgelicht
Nieuw bij L1: L1mburg Centraal

Met trots presenteert L1 haar nieuwste tv-programma: L1mburg Centraal. Ons nieuws, jouw verhaal.

Dagelijks live om 17:30 op L1 TV.

Klik hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wat is jouw favoriete Nederlandstalige liedje?

Kies jouw drie favorieten uit de lijst van 100 nummers die is samengesteld door 40 Nederlandse en Vlaamse kenners. Het enige Limburgse nummer dat nu erbij staat is "De Peel In Brand" van Rowwen Hèze. Je mag natuurlijk ook nog een eigen suggestie indienen.

Laten we Limburg zo hoog mogelijk in de lijst stemmen!

Stem nu op De Lage Landenlijst
Uitgelicht
Wat is het leukste huisdier van Limburg? Stem nu!

Speciaal voor dierendag willen we onze huisdieren weer in het zonnetje zetten. Stem nu op een foto van je favoriete hond, kat of ander huisdier!

De afgelopen weken hebben we ruim 1.700 leuke, schattige en stoere dierenfoto's ontvangen. Tot en met maandag 1 oktober 15:00 uur kun je stemmen op jouw favoriete foto.

Stem op de leukste foto
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen