Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Extra geld niet de redding voor een kleine school'

Geplaatst opdinsdag 13 maart 2018 - 16:44

De extra steun die onderwijsminister Slob heeft toegezegd voor kleine scholen, lost het probleem niet op. Dat zeggen Limburge scholenkoepels.

"Dit is niet de redding voor een kleine school", vertelt Peter Lemmens van scholenkoepel Kindante. Hij vertegenwoordigt 38 scholen in de westelijke mijnstreek.

Sluiting voorkomen
93 kleine scholen (tot maximaal 143 leerlingen) in dorpen en steden in Limburg krijgen extra geld om sluiting te voorkomen. Het gaat om een bedrag variërend van 500 euro tot maximaal 20.000 euro per kleine school. Het kabinet maakte dinsdag bekend dat hier 20 miljoen euro voor vrij wordt gemaakt. Dit bedrag komt bovenop de 120 miljoen die jaarlijks al beschikbaar is.

Aparte doelgroep
"Wij vinden het heel mooi als er extra geld beschikbaar komt. Maar wij hadden een andere keuze gemaakt. Het onderwijs komt gemiddeld zo'n 25 procent tekort op de bekostiging. Daar zou iets aan gedaan moeten worden en niet alleen een aparte doelgroep", aldus Lemmens. Ook scholenkoepels Innovo en Movare onderschrijven dit. Bij Innovo zijn ruim 45 scholen voor basisschoolonderwijs in Zuid- en Midden-Limburg aangesloten. 47 scholen vallen onder Movare.

Verdwijnen
Limburg heeft last van het verdwijnen van scholen in de kleine kernen vanwege de krimp. "We begrijpen het sentiment, maar de leefbaarheid in het dorp hangt niet af van de school. Het is altijd lastig als een dorp zonder school komt te zitten. Het is vaak het laatste dat er nog is. Maar we moeten kwalitatief goed onderwijs kunnen garaderen."

Kwetsbaar
Volgens Kindante zijn kleine scholen vaak kwetsbaar: "Als jij met drie of vier leerkrachten een school moet runnen. Als er eentje ziek wordt valt meteen een kwart weg. Er is vaak niemand die dat kan opvangen. Het wordt heel kwetsbaar en dat vinden wij onverantwoord."

Advertentie
Deel dit bericht via
Uit eigen keuken
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 
Uit eigen keuken
1Limburg verkiezingen
Uitgelicht
Volg de gemeenteraadsverkiezingen op 1Limburg en L1

Op 21 maart gaan 30 van de 33 Limburgse gemeenten naar de stembus. In deze rubriek vind je het laatste verkiezingsnieuws uit de provincie.

Verkiezingsrubriek
1Limburg De A2 tunnel
Uitgelicht
Stuur ons je foto’s van het A2-project

Het stadsbeeld rond de A2 in Maastricht is door de aanleg van de A2-tunnel ingrijpend veranderd. We zijn op zoek naar foto's van de A2 en het omliggende gebied in Maastricht vóór, tijdens en na het project.

Upload je foto's
1Limburg Groene Loper Bezoek Koning Willem-Alexander
Uitgelicht
De koning bezoekt de A2-tunnels in Maastricht

Op 29 maart brengt koning Willem-Alexander een bezoek aan de Groene Loper in Maastricht.
Volg 1Limburg en L1 voor alle informatie rondom dit bezoek.

Bekijk de rubriek
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen