Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Extra geld niet de redding voor een kleine school'

Geplaatst opdinsdag 13 maart 2018 - 16:44

De extra steun die onderwijsminister Slob heeft toegezegd voor kleine scholen, lost het probleem niet op. Dat zeggen Limburge scholenkoepels.

"Dit is niet de redding voor een kleine school", vertelt Peter Lemmens van scholenkoepel Kindante. Hij vertegenwoordigt 38 scholen in de westelijke mijnstreek.

Sluiting voorkomen
93 kleine scholen (tot maximaal 143 leerlingen) in dorpen en steden in Limburg krijgen extra geld om sluiting te voorkomen. Het gaat om een bedrag variërend van 500 euro tot maximaal 20.000 euro per kleine school. Het kabinet maakte dinsdag bekend dat hier 20 miljoen euro voor vrij wordt gemaakt. Dit bedrag komt bovenop de 120 miljoen die jaarlijks al beschikbaar is.

Aparte doelgroep
"Wij vinden het heel mooi als er extra geld beschikbaar komt. Maar wij hadden een andere keuze gemaakt. Het onderwijs komt gemiddeld zo'n 25 procent tekort op de bekostiging. Daar zou iets aan gedaan moeten worden en niet alleen een aparte doelgroep", aldus Lemmens. Ook scholenkoepels Innovo en Movare onderschrijven dit. Bij Innovo zijn ruim 45 scholen voor basisschoolonderwijs in Zuid- en Midden-Limburg aangesloten. 47 scholen vallen onder Movare.

Verdwijnen
Limburg heeft last van het verdwijnen van scholen in de kleine kernen vanwege de krimp. "We begrijpen het sentiment, maar de leefbaarheid in het dorp hangt niet af van de school. Het is altijd lastig als een dorp zonder school komt te zitten. Het is vaak het laatste dat er nog is. Maar we moeten kwalitatief goed onderwijs kunnen garaderen."

Kwetsbaar
Volgens Kindante zijn kleine scholen vaak kwetsbaar: "Als jij met drie of vier leerkrachten een school moet runnen. Als er eentje ziek wordt valt meteen een kwart weg. Er is vaak niemand die dat kan opvangen. Het wordt heel kwetsbaar en dat vinden wij onverantwoord."

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Bekijk ons Pinkpop-fotoalbum

Geniet terug van de 1e en 2e Pinkpopdag in ons album. Beelden van vandaag worden gedurende de dag geplaatst. Heb jij ook beelden, stuur ze ons dan toe.

Pinkpop-fotoalbum
Advertentie

Limburgs_kampioenschap_latje_trap

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Bekijk ons Pinkpop-fotoalbum

Geniet terug van de 1e en 2e Pinkpopdag in ons album. Beelden van vandaag worden gedurende de dag geplaatst. Heb jij ook beelden, stuur ze ons dan toe.

Pinkpop-fotoalbum
Uitgelicht
Limburgs Kampioenschap Latje Trap

L1 organiseert deze zomer in samenwerking met Moonen Movies het Limburgs Kampioenschap Latje Trap. Hierbij is het doel om het vaakst de lat te raken vanaf verschillende afstanden. Schop jij het tot de finale in het stadion van één van de Limburgse profclubs? Schrijf je dan in voor een van de onderstaande voorronden verspreid door de provincie.

Schrijf je in voor het LK Latje Trap
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 7 juli bij L1

Limburg is dé wielerprovincie van Nederland. En ook de mooiste provincie. Dat gaan we combineren tijdens de Tour de France. We gaan dan de provincie in met Tour de L1mbourg. Iedere dag is er vanaf 17:50 uur een sfeervol wielerprogramma vanuit een andere Limburgse plaats te zien, live op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties

Meest gelezen